Foto: Facebook/ScreenshotPovodom Dana opštine Tutin, koji danas obilježava 626. rođendan, čestitke građanima Tutina upitili su predsjednik opštine Salih Hot i predsjednica skupštine Fazila Ferizović Berović.
Predsjednik Hot čestitajući Dan opštine izrazio je svoje uvjerenje da “rezultati koje smo u prethodnom periodu postigli daju razloga za zadovoljstvo, ali i čine izvjesnim naše buduće uspjehe”.
“Sve ono što je do sada postignuto, potvrđuje da se ostvaruje naša politika intenzivnog razvoja opštine Tutin. Obavezni da učnimo sve što je u našoj moći da i u narednom periodu unaprijedimo kvalitet života u našoj opštini, da pospješimo njen ekonomski razvoj, poboljšamo gradske funkcije i učinimo opštinu Tutin još ljepšim. Sa željom da tradiciju sačuvamo i kvalitetnu budućnost zajedno stvaramo, najsrdačnije vam čestitam 626. rođendan naše opštine“, poručio je u čestitki Hot.
Predsjednice Skupštine opštine Tutin poručila je da je Tutin je uvijek rađao najhrabrije, najponosnije i najhumanije ljude, najbolje sportiste, najbolje učenike i studente, mnogo doktora nauka i najboljih zanatlija.
“Na naše drage Tutince i Tutinke smo ponosni i u Tutinu i na svakom mogućem mjestu u svijetu gdje se nalaze. Opština Tutin sa svim svojim potencijalima, prirodnim bogatstvima, ljepotama, turističkom ponudom i ljudskim kapacitetima definitivno je jedna od perspektivnijih opština. Pametnom politikom održivog razvoja i iskorištavanjem takvih potencijala to može biti mjesto u kojem će mladi nalaziti svoju perspektivu i razvijati svoja znanja a nove investicije unijeti dodatni duh i živost u lokalnu ekonomiju i privredu.
Danas ne treba biti mjesta za političke, nacionalne, vjerske ili bilo koje druge podjele. Danas smo svi braća i sestre Tutinci i Tutinke. I u to ime svim dragim Tutincima, kako ovdje i širom zemlje, tako i u dijaspori, upućujem iskrene čestitke povodom Dana opštine Tutin, 28. maja, uz želju da ovaj dan provedu u duhu zajedništva i međusobnog poštovanja“, navodi se u čestitki predsjednice lokalnog parlamenta.
Dan Opštine Tutin zvanično se obilježava 28. maja počev od 2003. godine. Običaj je bio, makar do nedavno, uz manji ili veći intenzitet da na ovaj dan u opštini Tutin bude svečana atmosfera, uz obavezno podsjećanje šta za postojanje i historiju Tutina znači ovaj datum.
Za obilježavanje dana ove opštine uzet je datum 28. maj, na osnovu prvog pisanog dokumenta pronađenog u dubrovačkoj arhivi.
Područje opštine Tutin prvi put se pominje u Gluhavičkoj povelji, 28. maja 1396. godine, kojom gluhavički kadija upozorava dubrovačkog kneza da njegovi trgovci prolaze ovim područjem i tu plaćaju carinu, što ukazuje da je u to vrijeme ovaj kraj u administrativnom pogledu bio posebna oblast. To pismo nije sačuvano, ali je sačuvan odgovor dubrovačkog kneza gluhavičkom kadiji od 28. maja 1396. godine.
Kako je najavljeno, Dan opštine Tutin biće većaras će svečano biti proslavljen na trgu “Šemsudin Kučević” uz kulturno-zabavni program i koncert sevdaha.
Građani Tutina i ovaj rođendan svoga grada dočekuju nerekonstruisanog gradskog trga “Šemsudin Kučević”, čija maratonska “rekonsktrukcija” će ih koštati nevjerovatnih 1,5 miliona EURA. Uz to, sada je više nego jasno da će se ta “rekonstrukcija” otegnuti u nedogled, poput onih prethodnih i poput izgradnje nove opštinske zgrade.
Izvor: Sandzacke.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here