Stranka pravde i pomirenja (SPP) zbacila je danas s vlasti u Sjenici koaliciju SDA Sandžaka i Sandžačke demokratske partije (SDP), nakon što je napravila koaliciju sa Grupom građana “Bez diskriminacije – Aladin Dino Kurtović” i tri srpske liste u sjeničkoj skupštini.

Kandidat Stranke pravde i pomirenja (SPP) Rejhan Kurtović izabran je danas na konsitutivnoj sjednici za predsjednika Skupštine Opštine Sjenica glasovima devet odbornika SPP, po pet odbornika Srpske napredne stranke (SNS) i Grupe građana “Bez diskriminacije – Aladin Dino Kurtović”, dva predstavnika Socijalističke partije Srbije i jedan Grupe građana “Zajedno”.

Deset odbornika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i sedam Sandžačke demokratske partije (SDP) nisu glasali i biće u opoziciji.

Konstituisanje Skupštine Sjenice došlo je nakon neuspješnih pregovora oko formiranja bošnjačkog bloka u Sandžaku koje je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin minirao formiravši jučer u Tutinu skupštinsku većinu uz pomoć jedinog odbornika Srpske napredne stranke u toj opštini.

Nakon susreta delegacija SPP i SDA, Ugljanin se pravdao da mu iz SPP-a nije dostavljen dokument sporazuma sa pečatom i potpisom i da od njegovih saradnika prihvata samo ovjeren sporazum. Iz SPP su u međuvremenu saopćili da su dostavili SDA Sandžaka dokument ovjeren pečatom.

Međutim, iako je Ugljanin na konferenciji za novinare najavio da će se tokom konstituisanja skupština u sandžačkim opštinama bošnjačke stranke opredijeliti da li su za Bošnjake i Sandžak ili Veliku Srbiju i Vučića, SDA je već sutradan formirala koaliciju sa SNS-om u Tutinu. Kako je navodno neformalno izjavio odbornik SNS-a Rade Petrović, i on sam je bio iznenađen odlukom Centrale SNS u Beogradu da se sklopi savez sa Ugljaninom u Tutinu.

Ugljanin je minirajući pregovore osujetio formiranje bošnjačkog bloka i stabilnih skupštinskih većina u Sandžaku, istovremeno se nadadajući da će SPP biti prisiljena da u Sjenici formira koaliciju sa SDA na čelu sa Mirsadom Hodžićem, što se nije desilo.

Izvor: Sandzacke.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here