Foto: SANA

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić izjavio je danas da je ta stranka imala ponudu da bude dio vlasti sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) i Srpskom naprednom strankom (SNS) u Novom Pazaru, ali da su to odbili, prenosi radio Sto plus.

On je na konferenciji za novinare istakao da su SDP i SNS u Novom Pazaru “neprihvatljivi partneri jer vladaju tim gradom 12 godina zbog čega su ključni krivci za najgore stanje”.

“Naš ulazak u vlast bi rehabilitovao taj korumpiran i kriminalizovan režim za sve ono što su uradili. Nismo htjeli da budemo dio vladajuće većine i zbog onoga što su uradili u posljednja tri mjeseca. Nećemo sa onima koji žele da vladaju na 300 i više mrtvih. Sa takvima se drugačije razgovara i obračunava.

Ne i ne. Sa takvima se drugačije odgovora i obračunava. U takvoj situaciji, sa tako velikom moralnom temom ako imate malo ljudskosti nećete ući u običnu stranačku matematiku. Ne, nećemo, jer mi nemamo toliko bezdušnosti da uđemo u vlast u Novom Pazaru i da vam zaboravimo sav kriminal, svu korupciju i na koncu odgovornost za preko 300 mrtvih u Novom Pazaru. I političku odgovornost te stranke, i političku odgovornost gradske uprave sa tim gradonačelnikom koji ne znam koji će kapacitet morala imati da ponovo bude gradonačelnik”, poručio je Zukorlić

Lider SPP je kazao da su bili zainteresovani za učešće u vlasti u Tutinu i smjenu Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, ali da je “SNS to onemogućila, spasivši Sulejmana Ugljanina”. On je kazao da još uvijek nisu odustali od preformulisanja vlasti u toj opštini.

“Sjenica je prva opština u kojoj nisu na vlasti SDA Sandžaka ili SDP i to predstavlja novu stranicu historije Sandžaka i prvi vesnik promjena. Stranka pravde i pomirenja je dobila najviše odbornika u lokalnim parlamentima sandžačkih gradova, imamo najviše poslanika u Skupštini Srbije, naše vrijeme dolazi, a njihovo polako prolazi”, istakao je Zukorlić.

On je dodao da su naprednjaci “mudro uzeli u vlast” sve bošnajčke stranke u Priboju, a da SPP u Prijepolju nije dio vladajuće većine jer nisu htjeli u koaliciju sa SNS-om i SDP-om u Novom Pazaru.

Zukorlić je kazao da je njegova stranka učestvovala u pregovorima sa SDA Sandžaka o uspostavljanju bošnjačkog jedinstva iako su, kako je rekao, “bili svjesni da do dogovora neće doći”.

“Sama ideja sporazuma je bila neiskrena i bila je namenjena da spreči Ugljaninov debakl i gubitak vlasti u Tutinu i Sjenici. Njegova priča o statusu Sandžaka i Bošnjaka je prevara, Ugljanin to ne želi da rešava već to pitanje koristi za talasanje javnosti i za svoje dnevnopolitičke potrebe”, rekao je Zukorlić.

Predsjednik SPP najavio je da će se odazvati drugom pozivu za konsultacije o formiranju nove vlade Srbije napominjući da imaju “jasne donje crte ispod kojih neće ići, kao i da će biti ozbiljna vlast ili ozbiljna opozicija”.

Na pitanje novinara radija Sto plus “da li je donja crta ministarsko mjesto”, Zukorlić je odgovorio potvrdno, ali i da nije samo to.

“Tražimo aerodorom u Sandžaku, povezivanje Novog Pazara sa Beogradom i Sarajevom autoputem, izgradnju gasovoda i pruge od Bistrice do Raške. Tu su i određeni ekonomski projekti, kao i zahtjevi za prekomponovanje uticaja u državnim ustanovama u Sandžaku”, naveo je Zukorlić.

On je naglasio da SPP ne stoji iza zahtjeva ljekara specijalista za smjenu vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića i njegovih saradnika, ali da ih podržava i pozvao rukovodstvo te zdravstvene ustanove da “ne progoni ljekare jer će se onda i oni priključiti protestima, iako im to nije želja”.

Zukorlić je pozvao nadležne organe da rasvijetle i procesuiraju osobe koje su zapalile vikendicu vršioca dužnosti direktora Doma za smještaj lica sa smetnjama u razvoju u Tutinu Omera Đondića i napale direktora Televizije Sandžak Salahudina Fetića.

Izvor: Radiostoplus.com/Sandžak Press

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here