Šef Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić dao je opširan intervju ruskom portalu na srpskom jeziku “Balkanist” u kojem je govorio o političkom programu stranke i iznio svoje poglede na to kako riješiti aktuelni regionalni problemi.
Zukorlić je, između ostalog, objasnio kako je odlučio da vjerske aktivnosti zamijeni politikom.
“Muslimani na Balkanu nisu homogeni. Na primjer, tu je Sulejman Ugljanin, predsjednik Stranke demokratske akcije Sandžaka. Ja i on imamo dijametralno suprotne stavove. Stranka pravde i pomirenja vodi uravnoteženiju politiku. Da, borimo se za svoj narod, ali ni u kom slučaju na štetu narušavanja tuđih prava. Naša politika je mudra, njegova primitivna. Njegova stranka još uvek ide po inerciji 90-ih, kada je bila prva partija Bošnjaka i ljudi su na njih polagali velike nade. Danas su ovi muslimani razočarani. Ugljaninova stranka zadržala je vlast samo u opštini Tutin i nadam se da ćemo ih tamo pobijediti. Bošnjaci su dugo bili taoci politike Sulejmana Ugljanina i Rasima Lajića. Obojica su se borili za svoje lične interese, ugrožavajući interese našeg naroda.

Ugljanin je nacionalista, a nacionalizam je uvijek donosio više štete nego koristi. Generalno, uključio sam se u politiku jer više nisam mogao da gledam šta rade sa našim ljudima. Želio sam da pokažem da postoji još jedan način. Možete biti musliman i Bošnjak, braniti svoje interese, ali ne na račun kvarenja odnosa sa Srbima. Moja politika je politika ‘i – i’, politika integracije, a ne uzajamnog negiranja.
Zukorlić je istakao da se ranije se u Sandžaku vjerovalo da ako su Srbi nešto dobili, onda su Bošnjaci izgubili — i obrnuto.
“Mi smo prvi podigli zastavu pomirenja. U Srbiji ima dovoljno mesta za sve: i za Srbe i za Bošnjake. Naš program je za Bošnjake, ali ne na štetu interesa srpskog naroda. Da, bilo je mnogo tužnih stranica u istoriji odnosa srpskog i bošnjačkog naroda, Beograda i Sandžaka, ali ne želim da uništavam državu u kojoj živim. Ja to vidim kao naš zajednički dom, a ako spalite jedan stan, izgoreće cijela zgrada. Sve što mi se ne sviđa u našem zajedničkom domu, pokušaću da ispravim na miran način, pregovorima i pokazujući poštovanje prema svim stanovnicima naše zemlje”, rekao je Zukorlić.
Izvor: Balkanist

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here