Akademik Muamer Zukorlić, u jučerašnjoj besjedi o aktuelnom stanju, govorio je i o načinu na koji se može prevazići aktuelna kriza sa koronavirusom u novopazarskoj Bolnici, te olakšati ljekarima i medicinskom osoblju u selekciji pacijenata koji su za kućno liječenje i onih koji su za intenzivno liječenje i COVID bolnicama.
„Ovaj virus ne reaguje na svakoga isto, i jako je pogrešan linearan pristup kod davanja terapija, i može biti a i biva koban.“ – kazao je akademik i kao glavni problem detektovao nedostatak usko specijaliziranog stručnog kadra u bolnici, koji bi davali adekvatne terapije.

Zukorlić kaže da su mu se javljali ljekari iz Beograda, specijalisti, pulmolozi, sa veoma visokim referencama, koji su spremni da se stave na rapolaganje Medicinskom centru u Novom Pazaru, te da te ljude itekako treba iskoristiti.

„Zato je moj prijedlog prema Medicinskom centru i prema Ministarstvu, formiranje mobilnih timova za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu, koji će obilaziti ljude i pomoći im u kućnim liječenjima, ali i koji bi prilikom obilaska vršili analizu i selekciju da li su ti ljudi za kućna liječenja ili ne, čime bi se znatno olakšalo ljekarima u COVID bolnicama.“ – zaključio je Zukorlić

(SANA)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.

Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here