Autor: Edis Brigić
Prije više od dva mjeseca dobio sam telefonski poziv od predsjednika Islamske zajednice Mađarske Zoltana Boleka, zajednice koju je osnovao naš vrijedni Bošnjak, muftija Husein Hilmi ef. Durić davne 1916. godine, kada je islam zvanično priznat od strane Parlamenta Mađarske.
Dr. Zoltan Bolek me upoznao sa projektom obnove nišana prvog mađarskog muftije Husein Hilmi ef. Durića. Iskoristio sam priliku da napravim kratki intervju sa njim o životu muslimana u Mađarskoj.
Dr. Zoltan Bolek je profesor historije, doktorirao je na temu “Muslimani u Mađarskoj”. Prvi mandat predsjednika Islamske zajednice Mađarske obavljao je od 1996. do 1999.godine, a na drugi izabran je 2002.godine.
Koliko džemata (imama) imate u Mađarskoj?
Bolek: Imamo pet aktivnih džemata i imama, u svim džematima odvijaju sve aktivnosti, hutbe se drže na mađarskom jeziku. Također, pomogli smo osnivanju jednog džemata u Rumuniji u gradu Oradea.
Recite nam nešto više o Islamskoj zajednici Mađarske, njenom radu i odnosu sa Crkvom?
Bolek: Mi smo priznati od strane države Mađarske, a od 1988. godine imamo aktivnosti i u KPD-ma, te gimnazijama. Također, imamo humanitarnu organizaciju, vakufsko mezarije i džamije (mesdžide). Vdimo brigu o bošnjačkim vojnim mezarima u Mađarskoj. Saradnja sa ostalim vjerskim zajednicama je dobra tako da nemamo nikakvih problema Elhamdulillah.
Poznato je da su muslimani iz Mađarske i Bosne dobro sarađivali u prošlosti, a što se vidi iz primjera rahmetli muftije Durića, kako je stanje danas?
Bolek: Naša Islamska zajednica je nastala upravo iz Bosne, zahvaljujući zaslugama muftije Husein ef. Durića. Također, velike zasluge što mi danas imamo Islamsku zajednicu i što je islam priznat kao zvanična religija pripadaju i bošnjačkim vojnicima koji su ostali ovdje da žive.
Da li imate islamske škole u Mađarskoj i kakva je saradnja sa Fakultetom islamskih nauka iz Sarajeva?
Bolek: Od Septembra imamo gimnaziju, fakultet još nemamo, ali radimo na tome, imamo u planu da za dvije godine osnujemo islamski fakultet.
Hvala vam što čuvate sjećanje na muftiju Huesina ef. Durića obnovom njegovog mezara
Bolek: Na stotine Bošnjaka i Albanaca sa muftijom Durićem pridružilo se vojsci ‘Rongyos Gárda’, koja je uspjela da odbrani Sopron (Ödenburg) i okolno područje. Bitka se desila 1921. godine, tj. prije 100 godina, mi smo se odlučili za taj povod i na tu godišnjicu da obnovimo njegov nišan.
Još od vremena rahmetli muftije Durića postoji ideja o izgradnji islamskog centra u Mađarskoj, šta nam možete više reći o projektu?

Bolek: Da, to je tačno, planovi su tu. Pitanje je kada će konačno biti realizirani, mi se nadamo inšaallah da bi za dvije godine trebali početi radovi na izgradnji centra.
Muftija Husein Hilmi ef. Durić
U Mađarskoj trenutno živi između 40 i 50 hiljada muslimana koji su različite nacionalne pripadnosti. Na ovaj navedeni broj blizu 10.000 su rođeni Mađari koji su prihvatili islam u toku svog života. Najviše je onih muslimana koji vode porijeklo iz neke od arapskih zemalja, ali treba napomenuti da je tu i sigurno oko 3.000 muslimana iz Republike Turske. Kada je riječ o muslimanima s Balkana, očekivano je najviše Bošnjaka i Albanaca, a njihov se broj procjenjuje na 3.000.
Budimpešta: Izaslanik Ministarstva odbrane Mađarske, predstavnik Crkve, Diyaneta i albanske ambasade te predsjednik IZ-a dr. Zolatna Bolek pored obnovljen nišan prvog mađarskog muftije Husein Hilmi ef. Durića
Izvor Saff

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here