Foto: Grad Novi Pazar

Bošnjačke partije u Srbiji formirale su dva mjeseca nakon održavanja lokalnih izbora odvojeno skupštinske većine u skoro svim sandžačkim gradovima sa Srpskom naprednom strankom (SNS) partijom predsjednika države Aleksandra Vučića, piše RSE.

U Zukorlićevoj partiji, SPP, kažu da su se tokom formiranja vlasti na prvom mjestu vodili principom bošnjačkog jedinstva, a na drugom principom promjene rukovodeće garniture.

U tome su na neki način i uspijeli, kako su naveli, jer su sa trona vlasti u Sjenici nakon skoro 30 godina sklonili Ugljaninovu SDA Sandžaka. SPP je u tome imao podršku odbornika SNS.

Član Predsjedništva SPP Edin Zećirović rekao je za RSE da je sasvim prirodno da deo vlasti u toj opštini bude i SNS, jer su oni legitimni predstavnici velikog broja tamošnjeg srpskog stanovništa.

“Mi smo razgovarali sa njima, kao i sa ostalim akterima tamošnje političke scene, uvažavajući ovaj princip promene, uspjeli smo da postignemo dogovor i na tom dogovoru je kreirana i vlast“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, u SPP se nadaju da će u tom, kako ga je nazvao, “pilot projektu” moći da pokažu sve kapacitete i sve ono što žele kao stranka da postignu na lokalnom nivou.

“Imamo potencijala za to i nadamo se da će građani brzo u praksi vidjeti šta to mi nudimo“, rekao je Zećirović.

On tvrdi da među ostalim bošnjačkim partijama nije bilo ozbiljnog sagovornika za dogovor ili širu koaliciju, optužujući ih za sitno šibicarenje.

Neprirodne koalicije

“Naš važan princip prilikom formiranja koalicija je beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije koja je svih ovih decenija nagomilana u Sandžaku. Na žalost u bošnjačkim strankama nismo našli sagovornika za to“, rekao je Zećirović.

Foto: SANA/Irfan Ličina

Bošnjačke stranke u Novom Pazaru i Tutinu, prema njegovoj ocjeni, su iskalkulisale drugačije i formirale vlast.

“A mi se nadamo da tu još uvek ima prostora za ozbiljnijim promenama, naročito kada je u pitanju Tutin. Zašto Tutin? Jer je očigledno da je tamo jedna potpuno neprirodna koalicija i da mislimo da ona nije čak ni volja naroda, te se nadamo da će se i tamo otvoriti prostor za ozbiljnu promjenu, jer skoro 30 godina jedni te isti akteri su na vlasti, koji ništa ozbiljno nisu uspeli da ponude građanima“, rekao je Zećirović.

Glasovima odbornika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Srpske napredne stranke (SNS), u četvrtak 13. avgusta je za predsjednicu Skupštine opštine Tutin izabrana Selma Kučević.

Sjednicu su napustili odbornici Stranke pravde i pomirenja (SPP), čiji je lider Muamer Zukorlić, kao i Grupe građana “Tutin na prvom mjestu – Bajro Gegić”, dok su u skupštinskoj sali ostali odbornici Sandžačke demokratske partije (SDP) Rasima Ljajića, ali oni nisu glasali.

Zećirović ističe da će na republičkom nivou SPP, koja je osvojila četiri poslanička mandata, biti ili istinski dio vlasti ili neće učestvovati u njoj.

“Ukoliko budemo u mogućnosti da imamo određeni dio vlasti i odgovornosti, te sa te pozicije i mogućnost da poboljšamo život ljudi u Srbiji, odnosno u Sandžaku gdje najviše radimo, mi ćemo ući u tu vlast. Međutim, ukoliko nam ponude ono što su Bošnjaci imali i do sada i što je već viđeno – status nekog novog Ljajića i slično tome- onda nećemo učestvovati u vasti, jer ne želimo na takav način da se bavimo politikom i dajemo legitimitet republičkom nivou“, rekao je Zećirović, koji je u prethodne četiri godine bio državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

On je ocijenio i da su isčekivanja građana Sandžaka velika, te da ukoliko država ne prepozna ozbiljnog partnera koji će sve to servisirati na nivou Sandžaka, može doći do, kako je rekao, zatezanja odnosa i polarizacije društva, “što nikako ne ide u prilog državi koja pokušava krupnim koracima ići prema EU i menjati sliku o sebi“.

Izvor: RSE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here