Direktorat za civilno vazduhoplovstvo (DCV) pripremio je nedavno predlog naredbe kojim bi se zabranili letovi iznad Specijalnog rezervata prirode „Uvac”, a kao razlog su naveli nedavne događaje koji su ugrozili beloglave supove, saznaje Tanjug.

Predlog naredbe o uspostavljanju uslovno zabranjene zone iznad Uvca, ali i iznad Trešnjice i Mileševke, gde su, takođe, nastanjeni beloglavi supovi, prosleđen je Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na mišljenje.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozdravilo je najavu DCV, navodeći da bi ovu situaciju trebalo iskoristiti i doneti precizniji pravilnik o letu ili preletu u okviru svih zaštićenih područja.

Kako u društvu objašnjavaju za Tanjug, Zakon o zaštiti prirode je „dosta širok”, kao i preporuke koje se nalaze u Zborniku vazduhoplovnih informacija, a odnose se na letenje u okviru zaštićenih područja.

Oni takođe apeluju na nadležne državne organe, a pre svega na Inspekciju zaštite životne sredine, da sprovedu istragu, kazne počinioce i javnosti saopšte ko je leteo helikopterom u SRP „Uvac” i ugrozio beloglave supove.

– Otkrivanjem i kažnjavanjem počinioca Inspekcija za zaštitu životne sredine i drugi nadležni državni organi sa sebe će skinuti sumnju da prikrivaju dokaze i štite počinioce – kažu iz društva.

Predlog naredbe pripremljen je na inicijativu DCV, a u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije, Ministarstvom odbrane i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Na sastancima koji su prethodili finalnom predlogu predstavnici nadležnih institucija su predložili da se, osim rejona iznad Uvca, zabrane letovi iznad Trešnjice i Mileševke. Naredbu o uspostavljanju uslovno zabranjenih zona doneće direktorat.

Početkom avgusta Fondacija za zaštitu ptica grabljivica saopštila je da je zbog preletanja helikoptera u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac”, šest mladunčadi ispalo iz gnezda. Kako su tada naveli, helikopter je leteo oko gnezda u koloniji beloglavih supova u kritičnom periodu kad su se mladunci pripremali za poletanje s gnezda, te su preplašeni od helikoptera prevremeno iskakali iz gnezda i padali u jezero.

(Politika)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here