Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, ocenio je da je neodobravanje pregovaračkog okvira za njegovu zemlju “udar na temelje na kojima je izgrađena EU” i da svako odlaganje početka pregovora samo dovodi u pitanje njen kredibilitet.
Zaev je u intervjuu državnoj agenciji MIA rekao da će zbog neodobravanja početka pregovora krajem prošle godine, Severna Makedonija izgubiti dragoceno vreme, ali je istakao da je najveći gubitnik EU.
„Ovo je udrac na temelje na kojima je izgrađena Unija“, rekao je Zaev i dodao da će Vlada Severne Makedonije biti maksimalno aktivna po tom pitanju.
„Mi ćemo biti maksimalno aktivni po ovom pitanju. Borićemo se zato što naša deca očekuju da pobedimo u bitkama 21. veka, da budu u EU i da budu sigurni i stabilni kao što su sada u NATO“, rekao je premijer Severne Makedonije.
Kako je istakao, nakon martovske odluke za start pregovora, koju su podržale sve zemlje članice, ukljućujući i Bugarsku, Severna Makedonija je nesporno spremna za Evropu i svako odlaganje pregovora samo dovodi u pitanje kredibilitet EU. Zaev je rekao da komunikacija sa Sofijom produžava u pravcu pronalaženja rešenja i dodao da bilateralna pitanja ne treba da budu prepreka evropskim procesima, niti predstojeći izbori u Bugarskoj treba da budu prepreka za rešavanje bilateralnih razlika.
„Sa Bugarskom stvaramo dijalog, a ne konflikt, smirenost i spremnost za saradnju, umesto nacionalizma za unutrašnju upotrebu i novih izolacija“, rekao je premijer Severne Makedonije.
Zaev je rekao da očekuje da posle novogodišnjih praznika specijalni predstavnik Vlade Severne Makedonije, Vlado Bučkovski, ministar spoljnih poslova Bujar Osmani i šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva produže komunikaciju za pronalaženje rešenja.

Izvor: Beta/ N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here