Povodom aktuelne epidemiološke situacije u Novom Pazaru, saopštemnjem za javnost oglasilo se Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca. Iz te ustanove apeluju na državne institucije Bosne i Hercegovine i na zdravstvene štabove da preduzmu neophodne mere kako bi se pružila pomoć i podrška zdravstvenim radnicima u Novom Pazaru.

U saopštenju se navodi:

”Apeli koje dolaze iz zdravstvenih institucija iz Novog Pazara povodom velikog broja pozitivnih na COVID19 pratimo sa  zabrinutošću i empatijom u Bosni i Hercegovini.

Apelujemo i molimo da državne institucije Bosne i Hercegovine, uz koordinaciju sa entitetskim i kantonalnim vladama i zdravstvenim štabovima, hitno poduzmu neophodne mjere u okvirima vlastitih mogućnosti kako bi se pružila pomoć i podrška zdravstvenim radnicima u bolnici u Novom Pazaru.

Veliki je broj zdravstvenih radnika koje rade u zdravstvenim institucijama u Bosni i Hercegovini, posebno oni koji su porijeklom iz Sandžaka, koji su spremni dati pomoć i podršku svojim kolegama u bolnici u Novom Pazaru, pa tako i svim građanima Sandžaka.

Potrebno je hitno reagirati i pomoći zdravstvenim radnicima u Novom Pazaru i građanima Sandžaka, svakako u okvirima realnih mogućnosti.

Vjerujemo da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH poduzelo diplomatske aktivnosti prema Srbiji, kako bi se definisao način i uslovi pod kojima se podrška i pomoć može realizirati”, stoji u saopštenju za javnost Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here