Foto: radiostoplus.com

Od posljedica izazvanih korona virusom u Novom Pazaru je umrlo 117 osoba, pokazuju zvanični podaci vjerskih zajednica, ali oni ne obuhvataju period od početka epidemije.

Kako prenosi Radiostoplus.com, u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji su ovom radiju rekli da su evidenciju o preminulim od Covid 19 vodili od 21. juna kada je, kako su istakli, počeo kritični period i to samo za gradska mezarja (groblja), bez seoskih.

“Prema podacima Medžlisa Novi Pazar do 21. jula su bile 142 dženaze (sahrane), od kojih je 68 za osobe preselile (preminule) od Covida. Poređenja radi, u istom periodu prošle godine bilo je 36 dženaza tako da smatramo da je broj umrlih od kovida znatno veći od 68, ali iz porodica preminulih ili zdravstvenih ustanova to nisu prijavili”, rekli su u toj vjerskoj zajednici.

Podaci Islamske zajednice Srbije obuhvataju period od 1. juna i od tad su, prema evidenciji te verske zajednice, preminula 32 žitelja Novog Pazara od posledica izazvanih korona virusom.

“Od 1. marta smo imali 134 dženaze, ali do 1. juna nismo posebno bilježili umrle od kovida”, naveli su u toj vjerskoj zajednici.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini za Novi Pazar tvrde da se za sve umrle vodi evidencija o uzroku smrti i da je prema njihovim podacima u ovom gradu umrlo 17 pravoslavnih vjernika koji su imali Covid 19.

Tačan broj umrlih od Covid 19 u Novom Pazaru i dalje je nepoznat. Opšta bolnica je saopćila zvanične podatke od 12. juna do 25. jula po kojima su samo u toj zdravstvenoj ustanovi umrle 134 osobe, od kojih je kod 81 ta bolest bila neposredni uzrok smrti.

Izvor: Radiostoplus.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here