U regiji Gaziantep na jugoistoku Turske došlo do većeg sukoba u džamiji u kojem su učestvovali okupljeni vjernici te članovi fondacije Furqan s jedne strane, i pripadnici policijskih snaga s druge strane.
S obzirom da je u Turskoj trenutno na snazi potpuni lockdown koji između ostalog nalaže i zabranu okupljanja u zatvorenim prostorima, članovi organizacije Furqan izrazili su nezadovoljstvo ovakvom odlukom Erdogana i njegove AK partije, prenosi Klix.ba.
Kao znak protesta, članovi organizacije su se okupili u jednoj od džamija u Gaziantepu na molitvi, a lideri pokreta naglasili su kako će svi okupljeni poštovati distancu i nositi maske unutar džamije.
Međutim, vrlo brzo nakon što su se vjernici okupili, policijske snage su ušle u džamiju te su naredile vjernicima da se raziđu. S obzirom da su vjernici i članovi Furqan organizacije odbili izaći iz džamije došlo je do sukoba između vjernika i policije, a snage sigurnosti upotrijebile su i suzavac kako bi rastjerali okupljene.

Bu sabah Gaziantep Emniyeti cami içinde itikaf ibadetinde olan kardeşlerimize biber gazıyla müdahale etti!
İtikafaPolis Müdahalesi#İbadetimeDokunma #Pazartesi pic.twitter.com/q2bxPfCP4p

— Furkan Vakfı (@furkanvakfi) May 3, 2021

“Ovo nije Izrael, ovo je Turska. Oni koji omogućavaju ljudima da se okupljaju na stadionima, javnom prevozu i preduzećima uprkos epidemiološkim mjerama, sprečavaju vjernike da se mole u džamijama”, rekli su iz organizacije.
Fondacija Furqan poznata je u Turskoj po brojnim političkim ekscesima, a nakon novog incidenta, Alparslan Kuytul čelnik Furqana izjavio da će i dalje insistirati na okupljanjima u džamijama.
Najrigorozniji lockdown u Turskoj počeo je 29. aprila i trajat će ukupno tri sedmice. Kao dio novih epidemioloških mjera turski zvaničnici zabranili su okupljanja vjernika unutar džamija.
U okviru novih epidemioloških mjera međugradska putovanja će biti moguća samo uz dozvolu, a vozila međugradskog prevoza radit će samo sa 50 posto kapaciteta.
Supermarketi će ostati otvoreni osim nedjeljom. Za međugradska putovanja građani će trebati dozvole, a škole će se prebaciti na online nastavu. Mjere će biti na snazi do 17. maja.
Izvor: Klix.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here