Usled spaljivanja strništa poljoprivrednici prave veliku štetu kako na zemljište tako i na okolinu. Tim povodom Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdali su upozorenje za sve poljoprivredne proizvođače da ne spaljuju žetvene ostatke odnosno strnište jer će kazne biti visoke.

Paljenje strnjike veliki je problem u celoj Srbiji. O čemu svake jeseni govore nadležni, koji apeluju na poljoprivrednike da odaberu drugačiji način da očiste njive, ako ni zbog čeg drugog onda zbog kazni koje su za ovo delo propisane zakonom.

„Što se tiče zabrana, one su i ove godine sankcionisane. Ukoliko se otkrije da se neko bavi ovom nedozvoljenom radnjom, gazdinstvo će mu biti 2 godine u negativnom, odnosno pasivnom stausu i neće moći da ostvaruje nikakve subvencije. Kazne za poljoprivredno gazdinstvo su 100.000 dinara a za pravna lica od 300.000 do milion dinara“, kazao je savetodavac za ratarstvo i povrtarsvo Smail Ejupović.

Poljskim požarima u prilog idu visoke temperature i dugi sušni periodi. Ne bi trebalo zaboraviti da se paljenjem strnjike gubi organska materija u zemljištu, objašnjavaju stručnjaci.

„Spaljivanje tih žetveneih ostataka ima višestruke štete. Osim toga što se uništava azot i mikroflora u zemljištu, gde usled toga dolazi do gubutka prinosa, uništavaju se i neka staništa životinja, zagađuje se životna okolina i brojne druge konsekvence koje iz toga proizilaze“, objasnio je Ejupović.

On naglašava da bi žetvene ostatke trebalo zaorati tako da minerali ostanu u zemljištu.

„Što pre nakon žetve potrebno je strništa zaorati na dubini od 10 do 15 cm, što zavisi od tipa i vlažnosti zemljišta i količine žetvenih ostatka. U toku zaoravanja treba dodati azot radi boljeg razlaganja žetvenih ostataka kako bi se dobila bolja plodnost zemljišta. Osim toga poželjno je aplicirati i mineralno đubrivo kao i stajnjak. Ovako pripremljeno zemljište treba ostaviti dan – dva i nakon toga posle oranja brazdu zatvoriti upotrebom valjka, drljače ili setvospremača, da bi se zemljište izravnalo i time umanilo gubitak vlage,“ pojasnio je Ejupović.

Paljevine su posebno opasne za vozače, a ljudskih žrtava zbog dima na putevima ima gotovo svake godine, ističu nadležni.

A. Ademović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here