Skoro svakodnevno svetski mediji su prepuni informacija o razvoju vakcine protiv korona virusa, o fazama u kojima se nalaze, testiranju na ljudima, ali pre svega datumu kada bi mogle da se nađu u zvaničnoj upotrebi.

Čak i mnogi stručnjaci su najavili da bi vakcinacija u nekim zemljama trebalo da počne do kraja godine, obelodanjena je čak i mogućnost da Srbija dobije prve doze vakcine do kraja godine. Ipak, naši epidemiolozi pozivaju na oprez.

“Ovo sa vakcinom moramo dobro da propratimo, vrlo kritično, moramo imati sigurne podatke”, kaže epidemiolog Branislav Tiodorović.

Najsigurnije je kada učestvujete u monitoringu, u praćenju kako se ta vakcina proizvodi, kako idu faze. Neki govore da su u trećoj, neki da su završili. Kako god, moramo biti obazrivi, što verujem da hoćemo. Vakcina će verovatno biti spremna za upotrebu već do kraja godine, a ja očekujem da ćemo moći da se vakcinišemo negde u drugoj polovini naredne godine – rekao je Tiodorović, član Kriznog štaba Vlade Srbije u borbi protiv kovida 19.

Izvor: Blic

Foto: DIMITRIJE NIKOLIĆ / TANJUG

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here