DVE farmaceutske kompanije Moderna Inc i Pfizer Inc objavile su da su ušle u treću fazu testiranja vakcine za kovid-19 na po 30.000 ispitanika, koja bi mogla da omogući dobijanje odobrenja regulatornog tela i uđe u širu upotrebu do kraja ove godine.

Obe kompanije za vakcinu oslanjaju se na novu tehnologiju koja omogućuva brži razvoj i proizvodnju od tradicionalne metode proizvodnje, ali nemaju dugo razdoblje praćenja. Takozvano mRNA vakcina “uči” imunološki sistem da prepozna i neutralizuje koronavirus oponašanjem njegove površine.

Moderna je od američke vlade za razvoj cepiva dobila gotovo milijardu dolara. Pfizer je sa američkom vladom potpisao oko dve milijarde dolara vredan sporazum o prodaji vakcine za 50 miliona ljudi, ukoliko se ona pokaže efikasnom.

Trenutno se u različitim fazama razvoja nalazi više od 150 potencijalnih vakcina za koronavirus, od čega se s dvadesetak već provode klinička ispitivanja na ljudima.

Direktor američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) Francis Collins rekao je da bi Moderna, ako se cepivo pokaže sigurnim i efikasnim, mogla da ima spremne na destine miliona doza.

Pfizer je saopštio da bi, ako testiranje bude uspješno, mogao već u septembru da zatraži odobrenje regulatornog tela i da do kraja godine isporuči vakcine za 50 miliona pacijenata.

Oni planiraju da do kraja 2021. proizvedu oko 1,3 milijardi doza cepiva, dok Moderna, cilja na proizvodnju 500 miliona do jedne milijarde doza godišnje, počevši od 2021.Rezultati testiranja biće poznati možda i pre decembra ove godine.

Izvor: Novosti

Foto: V.N.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here