Screenshot/RTSPredsjednik Stranke pravde i pomirenja i potpredsjednik Skupštine Srbije Usame Zukorlić obratio se jučer po prvi puta u državnom parlamentu.
On je svoj prvi govor započeo riječima “Sellam alejkum, mir vama narodni poslanici”, a potom kazao da je politika SPP-a politika projekata, politika podizanja prava nacionalnih zajednica na partnerskim principima.
“Prije svega su nam prioritet projekti u Sandžaku, tu riječ neko ili neki možda ne bi željeli da čuju u ovoj Skupštini, ali Sandžak je postojao, postoji i postojat će kao kulturni-historijski region u Srbiji i Crnoj Gori. Mi kao stranka se zalažemo da Srbija pristupi Evropskoj uniji, zalažemo se i za decentralizaciju Srbije i zalažemo se da se na jedan civilizacijski način razvije jedan od najsiromašnijih regiona u ovoj državi i na Balkanu, a to je Sandžak.
Sandžak vidimo kao mjesto koje vole i Bošnjaci i Srbi i Crnogorci i drugi, kao mjesto koje će približiti Srbiju i Crnu Goru, ali s obzirom da program koji imamo po pitanju Sandžaka, a koji podrazumijeva da kroz euro-regione doprinesemo razvoju tog kraja, mi ćemo se zajedno sa našim partnerima boriti da dovedemo projekte zato što su evropski procesi dugotrajni, a mi ćemo u tim procesima raditi na razvoju Sandžaka kroz projekte autoputa, aerodroma, željeznice, gasovoda i kliničkog centra. Poštovani, Sandžak ništa nema, to je toliko zapostavljena regija da su za nas sve ovo krucijalni projekti.

Neki koji su predstavljali Bošnjake su kada bi bili u vlasti se zalagali za Sandžak, a kada nisu na vlasti ne zalažu se. Mi ćemo biti u vlasti i zalagat ćemo se za Sandžak i braniti prava Bošnjaka. Mi kao stranka koja će biti dio vladajuće većine ćemo se boriti da ovdje se prihvati riječ Sandžak i da niko od te riječi ne zazire, kao što su se u prošlosti svi narodi na tom tlu podjednako borili za to ime. Zašto bi bilo kome smetao izraz Sandžak kada nije smetao ni partizanima, ni četnicima. Za njega su borili i Treća sandžačka proleterska i Četvrta i Peta sandžačka brigada i 37. sandžačka dizvija iz partizanske vojske i za njega su se borili sandžačka vojska Kraljevine koja se sastojala iz Prve i Druge sandžačke divizije kraljeve vojske. Ako njima nije smetalo, zašto bi danas nekome smetalo?
Mi nismo za separatizam, mi smo konstruktivni dio ove države, želimo graditi ovu državu zajedno sa svima, ali želimo poštovanje i pravdu. Mi smo prije svega pravda, pa onda pomirenje. Ako je neko mislio da Muftijinom smrću neće imati niko da se zalaže za prava nacionalnih zajednica i prava Bošnjaka, nemoj to da misli. Imat će ko i nastavit ćemo da se borimo za pravdu i pomirenja i koliko god neki mislili i nama zamijerali iz mog naroda, mi i dalje vjerujemo da je moguće pomirenje između bošnjačkog i srpskog naroda i ne samo pomirenja nego i suštinsko prijateljstvo. Ne dirajte nam Sandžak, već dođite da vas ugostimo”, poručio je Zukorlić.
Izvor: SANA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here