U petak su ulice jedne četvrti Malmea bile u plamenu usled nereda kakve ne pamti ovaj miran grad na jugu Švedske. Iskru besa je zapalio danski političar poznat po ekstremno desničarskim stavovima, dok je vatru pokušao da ugasi jedan imam poreklom sa Balkana.

Više od 300 muslimana sukobilo se sa policijom u južnom švedskom gradu nakon što je počeo da kruži video na kome muškarac pali Kuran u blizini jedne od gradskih džamija. U pitanju je sledbenik krajnje desnog danskog političara Rasmusa Paludana, koji je u susednu zemlju došao kako bi organizovao skup na kome će propagirati svoje ekstemističke ideje uperene protiv islama i muslimana.

Policija u Malmeu dve nedelje se kolebala da li da dopusti Paludanu održavanje antiislamskog protesta. Dozvola je konačno odbijena u sredu, Paludan je zaustavljen u svom automobilu u petak popodne, deportovan je i zabranjen mu je ulazak u Švedsku naredne dve godine.

FOTO: EPA;

Međutim, to nije sprečilo njegove pristalice da se ipak okupe na glavnom trgu u Malmeu. Jedan od njih je spalio jedan primerak Kurana, dok su ostali drugi primerak šutirali između sebe poput fudbalske lopte. Trojica učesnika ovog “performansa” uhapšena je po optužbama za zločin iz mržnje.

Neredi i naselje

Snimak paljenja Kurana brzinom svetlosti se pojavio na društvenim mrežama, nakon čega je besna grupa muslimana izašla na ulice Rosengarda, predgrađa Malmea. Haotična grupa mladića i tinejdžera, koji su nosili maske za lice i dukseve sa kapuljačama, uperila je svoj bes prema policiji.

– Pobunjenici su šipkama od polomljenih saobraćajnih znakova razlupali autobuska stajališta, a zatim su kamenje i baklje bacali na policajce. Dalje niz put, automobili, gume i kante za smeće bili su zapaljeni.

blic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here