Foto: N1/SANA

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas da još uvijek nisu dobili nijedan zvaničan odgovor bošnjačkih partija na proslijeđeni prijedlog sporazuma o saradnji u cilju udruživanja izbornih rezultata i zajedničkom djelovanju.

Na pitanje radija Sto plus da prokomentariše sastanak sa predstavnicima Stranke pravde i pomirenja (SPP) i njihove principe i mehanizme, koje su ranije dostavili medijima, Ugljanin je ponovio da ni od njih nisu dobili “nijedno pisano slovo”.

Ugljanin je istakao da priznaje jedno pisan i ovjeren odgovor, te zvanično saopćenje SPP-a nazvao “žutom štampom”, prenosi SANA.

“Pravo da vam kažem ja ne znam šta su oni vama to pričali. Ja samo znam da smo mi u njima u pisanoj formi dostavili sporazum, jasan i potpisan i da oni nikad nisu odgovorili na naš sporazum. Zamjenik predsjednik naše stranke, generalni sekretar i narodni poslanik razgovarali su sa njima, bilo je priče o svemu i svačemu, oni ni poslije toga nisu dali ni jedno slovo pisano. Prema tome oni očigledno smutnju unose.

Foto: SANA

Onog dana kada u pisanoj formi dostave odgovor, mi imamo mogućnost da to razmotrimo, i sandžačke skupštine nam neće pobjeći, uvijek možemo da nađemo način da ako postignemo zajednički sporazum i formiramo stabilne skupštinske većine, da promijenimo one koji su imenovani na konstitutivnim sjednicama u skladu sa novim političkim odnosima. Ne želim da komentarišem šta piše žuta štampa. Meni moji saradnici mogu da dostave samo pisani i ovjeren prijedlog od nekog zvaničnog organa te stranke”, kazao je Ugljanin.

Iz SPP je ranije saopćeno da su oni na sastanku predstavili principe i mehanizme na kojima bi bilo moguće postići sporazum bošnjačkih stranaka o saradnji i zajedničkom djelovanju.

“Naši principi su rješavanje ustavno- pravnog statusa Bošnjaka u Srbiji, rešavanje statusa Sandžaka, obnova jedinstva Islamske zajednice i beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala. Mehanizmi su formiranje zajedničkog poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srbije, podjela odgovornosti u BNV, formiranje posebnog tijela za rješavanje statusa Sandžaka i koaliciono formiranje lokalnih vlasti u Sandžaku“, saopćeno je iz ove partije, prenio je Radiostoplus.com.

Oni su naveli da očekuju hitan odgovor SDA Sandžaka o prihvatljivosti ponuđenih principa i mehanizama, kako bi eventualno razgovori bili nastavljeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here