Foto: sda.rs

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovo je uspio upropastiti pregovore bošnjačkih stranaka o zajedničkom djelovanju nametanjem oktroisanog sporazuma o saradnji po principu “uzmi ili ostavi”, uz neizostavno proglašavanje sebe vrhovnim autoritetom i neprikosnovenim liderom bošnjačkog bloka.

Ugljanin je danas na konferenciji za novinare rekao da su prethodnih dana razgovarali sa predstavnicima svih partija koje su osvojile bošnjačke glasove u Sandžaku, kojima je ovaj sporazum predat u pisanoj formi.

On je istakao da SDA Sandžaka još uvijek nije dobila nijedan zvaničan odgovor bošnjačkih partija na proslijeđeni prijedlog sporazuma o saradnji.

Istovremeno je optužio bošnjačke partije da ne žele postizanje sporazuma u cilju udruživanja izbornih rezultata i zajedničkog djelovanja.

“Očito da nisu zainteresovani da bilo šta učinimo zajedno, a nijedna bošnjačka stranka u Sandžaku nema samostalno dovoljan legitimitet, kao ni političku snagu da samostalno učini bilo šta dobro za građane ove regije”, kazao je Ugljanin.

On je zvanično saopćenje Stranke pravde i pomirenja (SPP) nakon sastanka sa SDA nazvao žutom štampom, ocijenivši da “očigledno unose smutnju”.

Obzirom na veoma loš izborni rezultat SDA Sandžaka, Ugljanin je na današnjoj konferenciji za novinare razvio tezu o tome da su ostale bošnjačke stranke, na osnovu izborne volje građana i izbornih povoljnosti, dužne udružiti svoje izborne rezultate jer nisu osvojile dovoljan broj glasova da samostalno djeluju.

Istakao je da su bošnjačke stranke koristile izborne povoljnosti koje pripadaju bošnjačkom narodu i da eksploatišu preko 70 odsto glasova građana Sandžaka na izborima, te da samim time snose i najveću odgovornost za loše stanje u toj regiji.

“Zato, ukoliko ne udruže svoje izborne rezultate, već samostalno troše dobijene glasove građana Sandžaka, kao najveći mogući politički vrijedan kapital, one direktno rade na štetu birača koji su im dali poverenje“, rekao je Ugljanin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here