Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin na danas održanoj konferenciji za medije govorio o inicijativi za udruživanje političkih stranaka u Sandžaku i rezultatima razgovora. Komentarišući sastanak visokih delegacija Stranke pravde i pomirenja i SDA Sandžaka koji je održan juče, Ugljanin kazao priznaje jedno pisan i ovjeren odgovor, te zvanično saopštenje SPP-a nazvao žutom štampom.

– Pravo da ti kažem ja ne znam šta su oni vama to pričali. Ja samo znam da smo mi u njima u pisanoj formi dostavili sporazum, jasan i potpisan i da oni nikad nisu odgovorili na naš sporazum. Zamjenik predsjednik naše stranke, generalni sekretar i narodni poslanik bili su na razgovore, razgovarali sa njima, bilo je priče o svemu i svačemu, oni ni posle toga nisu dali ni jedno slovo pisano. Prema tome oni očigledno smutnju unose. Onog dana kada u pisanoj formi dostave odgovor, mi imamo mogućnost da to razmotrimo, i sandžačke skupštine nam neće pobjeći, uvijek možemo da nađemo način da ako postignemo zajednički sporazum i formiramo stabilne skupštinske većine, da promijenimo one koji su imenovani na konstitutivnim sjednicama u skladu sa novim političkim odnosima. Ne želim da komentarišem šta piše žuta štampa. Meni moji saradnici mogu da dostave samo pisani i ovjeren prijedlog od nekog zvaničnog organa te stranke.

Podsjećamo da su predstavnici SPP-a su tokom sastanka sa delegacijom SDA Sandžaka predstavili principe i mehanizme na kojima bi bilo moguće postići sporazum bošnjačkih stranaka o saradnji i zajedničkom djelovanju i to:

PRINCIPI
-Rješavanje ustavno-pravnog statusa Bošnjaka u Srbiji;
-Rješavanje statusa Sandžaka;
-Obnova jedinstva Islamske zajednice;
-Beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala.

MEHANIZMI
-Formiranje zajedničkog poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini Republike
Srbije;
-Podjela odgovornosti u Bošnjačkom nacionalnom vijeću;
-Formiranje posebnog tijela za rješavanje statusa Sandžaka;
-Koaliciono formiranje lokalnih vlasti u Sandžaku.

Izvor: SANA

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here