U ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji potvrđeno je prisustvo korona virusa kod 271 korisnika i 89 zaposlenih.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaraženi u ustanovama socijalne zaštite su dobrog zdravstvenog stanja, uglavnom bez simptoma ili sa slabim simptomima.

Dodaje se da je situacija u ustanovama pod kontrolom, da raspolažu dovoljnim količinama lične zaštitne opreme i dezinficijenasa i funkcionišu bez nekih većih problema.

Prisustvo virusa Kovid 19 potvrđeno je u gerontološkim centrima u Beogradu (RJ Voždovac i Bežanijska kosa), Mladenovcu, Knjaževcu, Subotici, Nišu, Kragujevcu, gerontološkom centru ””Srem”” u Rumi, gerontološkom centru Novi Sad (RJ Futog, RJ Liman i RJ Novo naselje), kao i u Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Subotica.

Takođe, prisustvo korona virusa je potvrđeno i u Ustanovi za odrasle i starije Leskovac, Domu za smeštaj starih lica Smederevo, Domskom odeljenju pri Centru za socijalni rad u Brusu i Despotovcu, Službi Pomoć u kući Gerontološkog centra Beograd, Domu za smeštaj starih lica Surdulica, Domu za stare i penzionere u Kuli i Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu.

Prisustvo Kovida 19 je potvrđeno i u centrima za socijalni rad u Vranju, Leskovcu, Sečnju, ””Toplica”” u Prokuplju, kao i centru za socijalni rad za opštine Žabalj i Titel, kao i u centrima za porodični smeštaj i usvojenje u Kragujevcu, Chupriji, Novom Sadu i Beogradu.

Takođe, zaraženih ima i u domovima za smeštaj odraslih i starijih ””Trem”” u Donjem Dušniku u opštini Gadžin Han, ””Domu Topalović”” u Kladovu, ””Adam plus” u Kovačici i ””Domu Zlatno srce”” u beogradskom naselju Umka, zatim u Ustanovi za smeštaj i negu starih lica ””Nacionalni dom”” u Vladimirovcu, Ustanovi za decu i mlade ””Šabac”” u Šapcu, Ustanovi za odrasle i starije ””Gvozden Jovančićević”” u Velikom Popovcu i Agenciji za pružanje usluge pomoć u kući NANA S.V. u Beogradu.

Prisustvo korona virusa je potvrđeno i u domovima za smeštaj odraslih i starijih ””Bonaca””, ””Rea Martia”” i ””Mojsilović plus”” u Beogradu, Domu za stara lica ””Konak”” u Sremskoj Kamenici i Domu za lica ometena u mentalnom razvoju ””Srce u jabuci””, Jabuka, Pančevo.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 660, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u tim ustanovama 269, piše u saopštenju.

Navodi se da domovi za smeštaj odraslih i starijih ””Doživeti stotu”” i ””Stara pruga”” u Beogradu, kao i Dom za smeštaj odraslih i starijih “Radost”” u Negotinu rešenjem o zabrani rada Ministarstva za rad ne pružaju uslugu socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih.

Ministarstvo je donelo rešenje o zabrani rada Doma za smeštaj odraslih i starijih ””Nada”” u Beogradu.

Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here