U Turskoj je danas počelo ublažavanje restriktivnih mjera borbe protiv pandemije COVID-19 i to shodno kontroliranoj normalizaciji koju je sinoć najavio predsjednik zemlje Recep Tayyip Erdogan.
Širom Turske od 7 do 19 sati dozvoljen je rad restoranima, slastičarnicama, kafeterijama, čajdžinicama i sličnim uslužnim objektima koji mogu koristiti do 50 posto kapaciteta.
Izuzetak su distrikti koji su zbog loše epidemiološke slike proglašeni visokorizičnim i ublažavanje mjera u njima je odgođeno.
Tako su restorani u Istanbulu počeli primati svoje goste. Mještani nakon nekoliko mjeseci imaju priliku da jedu izvan domova, a osoblje i dalje upozorava na preventivne mjere nošenja maski i održavanja fizičke distance.
U Turskoj su danas otvorene i osnovne škole i đaci se autobusima ili u pratnji roditelja vraćaju u učionice.
Ugostitelji u popularnim istanbulskim kvartovima primaju goste i uređuju svoje objekte u skladu s preporukama nadležnih vlasti koje traže da se ne premaši polovica kapaciteta.
Pored primanja prvih gostiju, istanbulski ugostitelji nastavljaju i dostavu koja im je proteklih sedmica bila jedini način rada.
Na ulicama Istanbula primjetna je i povećana saobraćajna gužva, a posebno na cestama koje povezuju azijski i evropski dio grada na Bosforu.
Erdogan je sinoć kazao kako vlasti pomno prate epidemiološku situaciju i borbu protiv pandemije u svijetu i da na bazi toga ažuriraju vlastitu strategiju borbe.
Ističući kako je u Turskoj anticovid vakcinu primilo više od deset posto stanovnika, Erdogan je kazao da je ta zemlja po tome među pet najboljih država u svijetu.
Erdogan je također kazao da će tok novog razdoblja kontrolirane normalizacije ovisiti isključivo o epidemiološkoj situaciji i da će ona diktirati brzinu ublažavanja ili pooštravanja preventivnih mjera.
Anadolu Agency
A. N.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here