Mnogi koji vole voziti bicikl odlučuju se za vožnje u prirodi i uživanje u prekrasnom pogledu. Jedna od takvih ruta je i ona u Hatayu, u Turskoj, na dionici Samandag-Arsuz, dugoj 26 kilometara, koja se prostire duž obale.

Cilj lokalnih vlasti bio je omogućiti organiziranje državnih i međunarodnih aktivnosti, ali i promovisanje turizma na tom području.

Ova biciklistička staza otvorena je prošlog mjeseca, i to uz prisustvo pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Ismaila Cataklija, a zbog toga što se nalazi na dionici duž obale privlači pažnju mnogih zaljubljenika u prirodu.

Cilj je da ruta privuče turiste na to područje, ali da se na njoj organiziraju mnoge biciklističke aktivnosti kako na državnom tako i na međunarodnom nivou.

Guverner Rahmi Dogan izjavio je kako je riječ o dionici od 26 kilometara.

”Na putu Samandag-Arsuz, napravili smo najdužu neprekidnu biciklističku stazu na svijetu. To je, uzimajući u obzir oba smjera, neprekidna staza od 52 kilometra”, rekao je Dogan koji je pojasnio kako je staza jedinstvena u Turskoj.

Najavio je da će u skorije vrijeme tu biti organiziran niz aktivnosti.

Dogan je rekao i kako su na društvenim mrežama dobili mnogo upita o sistemu najma bicikala.

Pojasnio je kako već rade na tome i da bi turski Zeleni polumjesec trebao donirati 50 bicikala za uspostavu sistema.

Dogan je rekao i kako bi na pomenutoj ruti trebalo biti oformljeno pet rekreacijskih tačaka, na čemu sarađuju s Direkcijom za šumarstvo.

“Najveća prednost rute je to što je pored mora i što je iz jednog dijela. Ovdje ljudi uživaju vozeći bicikl između mora i planina“, rekao je on.

Anadolija

A. N.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here