LONDON – Pandemija korona virusa u svetu ne jenjava. Prema podacima sajta Worldmeter, potvrđeno je deset miliona slučajeva zaraženih u 215 zemalja i teritorija u svetu, a skoro pola miliona je izgubilo život od posledica infekcije kovidom-19.

Prvi slučajevi infekcije registrovani su krajem 2019. u kineskom gradu Vuhanu, a virus je ubrzano počeo da se širi tokom 2020. godine.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, novo žarište u kojem broj zaraženih od druge polovine maja naglo raste jeste Latinska Amerika. Međutim, kako navodi Bi-Bi-Si, žarišta su i Afrika, Azija i Bčiski istok.

U četiri zemlje, Brazilu, Meksiku, Indiji i Pakistanu, tokom poslednjih sedmica registrovan je porast i zaraženih i preminulih.

Brazil, Peru, Čile, Meksiko i Evkador su zemlje u kojima je veliki broj zaraženih, a SZO navodi da pandemija nije dostigla vrhunac u zemljama Centralne i Južne Amerike.

U Brazilu dnevno bude zabeležno po 1.000 smrtnih slučajeva, i to je druga zemlja u svetu, odmah posle SAD, u kojoj je registrovano vise od million obolelih. U Brazilu je preminulo vise od 55.000 ljudi.

U Indiji i Pakistanu takođe je prijavljen porast obolelih i preminulih, iako je poslednjih dana u padu.

I, dok neke od zemalja smatraju da su na samom kraju borbe sa kovidom-19, mnoge strahuju od drugog talasa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here