Nakon što je ekstremna desničarska organizacija Radikalni kurs zapalila primjerak Kur’ana i objavila to na društvenim mrežama, u švedskom gradu Malmeu su u petak navečer organizovani protesti koji su ubrzo i eskalirali, a policija je morala intervenisati.


Isprva se 300 demonstranata okupilo na protestima protiv ovakvih antiislamskih aktivnosti, no kasnije se broj povećao. Oni su bacali kamenje na policiju i palili gume i demonstracije su eskalirale na istom mjestu gdje je sveta knjiga zapaljena.

Sigurnosne snage su morale odgovoriti demonstrantima kako bi situaciju stavili pod kontrolu, a pronašli su i uhapsili i trojicu muškaraca koji su zapalili Kur’an.

Huge fires [of tires it seems] now being set in the streets of #Malmo, #Sweden after the Quran was burnt by the “Stram kurs” group. #Rosengård pic.twitter.com/MZFO2oYwZT

— SV News 🚨 (@SVNewsAlerts) August 28, 2020

Osnivaču Radikalnog kursa Rasmusu Paludanu je ulaz u Švedsku zabranjen već dvije godine. On je htio da dođe na miting o Kur’anu međutim to mu nije dozvoljeno pa su nastali ovi kasniji sukobi.

Švedski list Daily Aftonbladet je izvijestio da se tokom jučerašnjeg dana dogodilo nekoliko protivislamskih aktivnosti. Tri muškarca su na javnom trgu bacala primjerak Kur’ana među sobom.


Broj pregleda:
12
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here