U Peruu je potvrđeno 2.946 novih slučajeva Covid-19, a ukupan broj inficiranih dostigao je 282.365, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

Glavni grad Perua, Lima, ima najviše zaraženih – 157.050, prenosi CNN.

Umrlo je još 187 ljudi, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije korona virusa 9.504.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sledeće sedmice šalje tim u Kinu kako bi bolje razumeli kako je počela epidemija korona virusa, izjavio je u ponedeljak generalni direktor Tedros Adhan Gebrejesus.

“Poznavanje izvora virusa je veoma, veoma važno”, rekao je Tedros, prenosi CNN.

On je dodao da očekuje da će poseta dovesti do razumevanja kako je počela epidemija i šta se može učiniti kako bi se svet pripremio za ono što ga čeka u budućnosti.

Peru je sedmi u svetu po broju potvrđenih slučajeva korona virusa.

U Kini je potvrđeno 19 novih slučajeva korona virusa, dok ih je prethodnog dana bilo 12, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija.

Nije bilo novih smrtnih slučajeva, prenosi Rojters.

Od novih slučajeva infekcije sedam je potvrđeno u Pekingu, koji se bori protiv novog talasa epidemije korona virusa.

U glavnom gradu Kine vrši se masovno testiranje od kada je 11. juna potvrđen prvi slučaj infekcije u novom talasu epidemije, a koji je bio povezan sa velikom pijacom Ksifandi.

Kina je prijavila i četiri nova asimptomatska pacijenta.

U toj državi, odakle je epidemija počela, do sada je potvrđen 83.531 slučaj COVID-19, a od posledica infekcije preminule su 4.634 osobe.

Brazil se još uvek suočava sa velikim izazovom

Brazil se i dalje suočava sa velikim izazovom u suzbijanju pandemije korona virusa i trebalo bi više da integriše svoje napore na različitim nivoima vlasti, izjavio je Majkl Rajan, šef programa Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije.

Rajan je ocenio da bi Brazil trebalo da se fokusira na sveobuhvatan pristup u nastojanju da kontroliše epidemiju i da to radi na održiv način, prenosi Rojters.

U Brazilu su u ponedeljak potvrđena 24.052 nova slučaja korona virusa, a još 692 osobe su umrle od posledica infekcije.

U toj zemlji sada je broj inficiranih premašio 1.370.000, a preminulo je ukupno 58.314 ljudi.

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro smatra da korona virus ne predstavlja veliku opasnost i nazvao ga je “malim gripom”.

Najviše preminulih u jednom danu od kovida u Iranu

Iran je zabeležio najveći broj smrtnih slučajeva od kovid-19 u roku od 24 sata, pokazali su u ponedeljak zvanični podaci ministarstva zdravlja.

U jednom danu preminulo je 162 ljudi, premašivši prethodni rekord od 4. aprila, kada je ministarstvo zdravlja prijavilo 158 smrtnih slučajeva za 24 časa, prenosi Rojters.

Islamska Republika zabeležila je ukupno 10.670 smrtnih slučajeva i 225.205 zaraženih korona virusom, izjavila je portparolka ministarstva zdravlja Sima Sadat Lari na državnoj televiziji.

Broj novih dnevnih infekcija i smrtnih slučajeva naglo je porastao u poslednjoj nedelji posle postepenog ukidanja ograničenja koja su uvedena sredinom aprila.

Maske će postati obavezne na okupljalištima koja odredi ministarstvo zdravstva počev od 5. jula, izjavio je u nedelju iranski predsednik Hasan Rohani, navodi se na njegovoj zvaničnoj veb stranici.

U Meksiku još 3.800 inficiranih korona virusom

Meksičko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u toj zemlji potvrđeno još 3.805 slučajeva korona virusa, a da su od infekcije umrle još 473 osobe.

Ukupan broj zaraženih sada je 220.657, a od početka epidemije preminula je 27.121 osoba.

Vlada je saopštila da je pravi broj zaraženih verovatno značajno veći od potvrđenih slučajeva.

Meksiko je na 11. mestu u svetu po broju zaraženih, a 7. mestu po broju smrtnih slučajeva.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE (STR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here