Tokom prethodnog dana u novopazarskoj bolnici od posledica Covid-19 preminula su četiri pacijenta.

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek istakao da za prethodnih 24h nije bilo transporta. On je na konferenciji za novinare izjavio da su preminule dvije osobe iz Novog Pazara (stare 86 i 76 godina) i po jedna iz Sjenice (76) i Tutina (73).

“Trenutno na lečenju imamo 374 pacijenta, a u poslednja 24 sata hospitalizovane su 42 osobe. Transporta u tercijarne ustanove nije bilo, jer imamo dobre uslove da sve pacijente, osim onih sa najtežim komorbiditetima, lečimo ovde”, rekao je Đerlek.

Najavio da će sutra doći dvije ljekarske ekipe iz Bosne i Hercegovine sa Medicinskog fakulteta iz Tuzle i Medicinskog fakulteta Sarajevo.

“Ko god dođe od velike nam je pomoći zato što bijemo ozbiljnu bitku i nikad neće biti višak kadra. Treba nam radnika jer su nam ljudi premoreni i pravimo trijaže, odmaramo ljude, drugi rade, treći odmaraju tako da mislim da će nam ekipe iz Tuzle i Sarajeva biti od velike pomoći.”

Dr. Đerlek naglasio da je uputio 25 rješenja upozorenja otkaza ugovora o radu.

“Za sve radnike koji se ne jave za 24h dobit će otkaz a imaju dijagnoze vrtoglavice, išijasa i sve ono gdje je bolovanja na neki način suspektno. Danas ću suspendovati radnika Opšte bolnice Novi Pazar koji je prodavao sanduke i koji je zloupotrijebio službeni položaj.”

Potpukovnik doc. dr Petar Ristić naglasio da je Vojska Srbije je uz narod do kraja i maksimalno angažovana.

“Naša vojna bolnica radi na dobar način ovdje u ovim poljskim uslovima. Imamo 65 pacijenata od toga 7 pacijenata dobija kiseoničnu terapiju. U konstantnoj smo saradnji sa ljekarima bolnice u Novom Pazaru. Imamo kao Vojska oslonac na našu drugu vojni brigadu za sve druge potrebe koje se pojave, za radove kakve smo imali u Sjenici i za sve što je potrebno tako da se nadam da ćemo zajednički pobijediti u svemu ovome.”

Apelovao na sve građane Novog Pazara da se pridržavaju epidemioloških mjera, naglašavajući da smo svi svjedoci da plaćamo cijeno opuštanja u prvom talasu.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here