U Nemačkoj je od nove godine benzin na pumpama poskupeo za oko 20 centi po litru, a koncept vlade o zaštiti životne sredine može doneti i nova povećanja cena goriva.
U Minhenu, na primer, litar supera E10 juče je koštao 1,19 evra, a od jutros 1,39 evra po litru. Slično je i sa dizelom kome je jučerašnja cena bila 1,09 a danas 1,26.
Za poskupljenje su odgovorne mere vlade koje predviđaju vraćanje poreza na dodatnu vrednost za gorivo na stari nivo od 19 odsto, a skoku doprinosi i novi takozvani CO2 pravilnik o ceni goriva. Zajedno te dve mere povećavaju cenu od 10 do 11 centi po litru, tvrde Udruženje naftne industrije i automoto klub ADAC.
U kojoj meri će povećanje cene naftnih proizvoda pumpe preneti na mušterije zavisi od tržišne utakmice.
U regionima sa manjim brojem pumpi ili na auto-putevima na klijente se prebacuje najviši iznos i tako je došlo do poskupljenja do 20 odsto.

Cena benzina povećava se za sedam centi po litru, a za dizel za osam centi. Uz to dodaje se porez na dodatnu vrednost, tako da vozači moraju računati sa povećanjem od oko 10 centi po litru“, izračunao je predsednik autokluba „Mobilni u Nemačkoj“ Mihael Haberland.
Inače, prema planu ministra privrede Peteru Altmajeru ovo je samo početak, jer će u Nemačkoj iz godine u godinu rasti cena sertifikata za tonu CO2. Za tekuću godinu predviđena je cena od 25 evra, za iduću od 30 evra, te za godine koje slede 35, 45 i 55 evra.

Sertifikat dozvoljava naftnoj industriji emisiju od jedne tone CO2, a povećanje tih troškova koncerni prebacuju na potrošače.

Izvor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here