U Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopće.
Širom Turske danas se na različite načine obilježava Dan sjećanja na šehide i 106. godišnjica pomorske Bitke na Čanakkaleu.

U Evropi poznatija kao Bitka na Galipolju, jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu ali, po mnogim pokazateljima i u historiji uopće.
Pomorska bitka koja je između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Iako bez masovnih skupova zbog aktuelnih mjera prevencije širenja koronavirusa, Dan šehida i godišnjica pomorske bitke na Galipolju, odnosno Dan pobjede, obilježava se danas u većini turskih gradova u kojima su delegacije položile vijence na spomen obilježja posvećena herojima koji su živote položili kao šehidi na Galipolju.

Delegacija provincije Čanakkale položila je vijenac na spomen obilježju Mustafe Kemala Ataturka na Trgu Republike.

Ceremonijom intoniranja turske himne i podizanjem zastave odata je počast šehidima Čanakkalea.
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odao je počast šehidima Čanakkalea i poručio da “Čanakkale predstavlja veličanstveni ep naših herojskih predaka protiv napada na naše svete vrijednosti i postojanje Turaka u Anadoliji”.

“Nećemo dozvoliti sprovođenje nikakvih igara na našoj zemlji, svoju zemlju i narod branićemo zajedničkom borbom”, poručio je Erdogan.
Erdogan je odao počast svim šehidima i borcima koji su učestvovali u borbama na Čanakkaleu, uključujući i vojskovođu i osnivača moderne Republike Turske Mustafu Kemala Ataturka.
(trt.net.tr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here