Bošnjačko nacionalno vijeće danas je održalo svečanu sjednicu povodom 30 godina bošnjačke nacionalne zastave i 30 godina rada i djelovanja BNV.
Obraćajući se prisutnima na sjednici, predsjednica BNV Jasmina Curić  rekla je da je vijeće osnovano u teškom, neizvjesnom i opasnom vremenu za bošnjački narod na ovim prostorima, da je osnovano kao civilizacijski odgovor na velikodržavne nacionalizme te kao simbol otpora i nade jednog brojčano malog ali ponosnog naroda.
„Tokom ratnih devedesetih godina, Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka je bilo ključni faktor mira i stabilnosti na području Sandžaka. Bošnjačko nacionalno vijeće je veoma aktivno vodilo politiku mira, pa se sandžački Bošnjaci u tom periodu nisu odazivali na vojne pozive tadašnje Jugoslavenske narodne armije i nisu učestvovali u ratnim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije, u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu. Umjesto ratne, Bošnjačko nacionalno vijeće je vodilo politiku budućnosti. U organizaciji BNVS tokom devedestih godina je preko hiljadu mladih iz Sandžaka upućeno na univerzitete u Tursku i druge zemlje i tamo steklo fakultetsko i više naučno obrazovanje. Danas je, u ovim izazovnim vremenima, pred nama velika odgovornost, i obaveza da izgradimo narušeno jedinstvo, jer samo jedinstveni i okupljeni oko osnovnih elemenata bošnjačke nacionalne politike možemo riješiti status Bošnjaka, status regije Sandžak i obezbijediti sigurnu budućnost za nove generacije. Bošnjaci su autohton evropski narod koji vijekovima živi na ovim prostorima i dijeli ga sa svim ostalim narodima koji žive ovdje. Mi zajedno doprinosimo ljepoti različitosti ovog našeg ponosnog Sandžaka. Iako se danas nalazimo u boljem položaju nego što smo bili prije 30 godina, mi i dalje nismo zadovoljni postojećim stanjem i svojim statusom. Cilj nam je nastavak borbe za naša prava i u svim oblastima života.“ – rekla je Curić.

Na sjednici su uručene i plakete Bošnjačkog nacionalnog vijeća Šefćetu Zatriću i Emiru Ugljaninu za izuzetan doprinos u unaprjeđenju položaja i ostvarivanja prava i sloboda Bošnjaka. Inžinjer arhitekture prof. Šefćet Zatrić je izradio prvu modularnu konstrukciju zastave i grba Bošnjaka Sandžaka sa dispozicijom svih elemenata ovog nacionalnog obilježja, a Emir Ugljanin je 2011. godine izradio uputstvo za izradu i upotrebu Nacionalnog grba i zastave sandžačkih Bošnjaka.

Gostima su se obratili i Bahrim Šabani, narodni poslanik u Skupštini Kosova i Muhamed Mulahmetović, generalni sekretar Fondacije „Alija Izetbegović“.
Sjednici su pored vijećnika i članova Odbora BNV prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti u Sandžaku, generalni konzul R. Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol, delegacija Mešihata IZ Sandžaka (Rijaset IZS), bošnjački narodni poslanici u Skupštini Kosova te gosti iz Bosne i Hercegovine. Bošnjačko nacionalno vijeće i Bošnjaci Sandžaka danas obilježavaju 11. maj – Dan zastave te 30 godina postojanja i rada BNV i 30 godina bošnjačke nacionalne zastave. Bošnjačko nacionalno vijeće je osnovano 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka Sandžaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here