Izgradnja glavnog toplovoda počeće sledeće nedelje. Ovih dana ekipe austrijske firme ‘Urbas’ rade na montaži i ugradnji kotla i dimovodnih kanala, te montaži čelične hale.
Predstavnici gradske uprave obišli su danas radove na izgradnji toplane na biomasu u Novom Pazaru. Uporedo sa izgradnjom toplane radi se i na automatizaciji podstanica i izgradnji toplovoda.
Prema rečima zamenika gradonačelnika Novog Pazara Vladimira Marinkovića cilj je postizanje energetske efikasnosti, smanjenje emitovanja štetnih gasova na minimum, ali i proširenje kapiceteta, što znači drastično uvećanje broja korisnika usluga Toplane.
Koordinator na projektu Faruk Suljović kazao je u izjavi za RTV Novi Pazar da je ekološki aspekt izmeštanja toplane i prelazak sa mazuta na biomasu, najvažniji. Toplana će koristiti dva potpuno ekološki opravdana energenta, biomasu i gas, zbog čega će biti jedinstvena u Srbiji.
Reč je o kapitalnom projektu,  a uporedo sa njim realizuje se niz drugih koji za cilj imaju postizanje energetske efiksanosti i smanjenje zagađenja, kakvi su ugradnja solarnih panela, zamena fasada i stolarije.
Ukupna vrednost je 7.2 miliona evra. Glavni finansijer je Grad Novi Pazar, novopazasrka Toplana, uz pomoć grantova vlada Nemače i Švajcarske i organizacione pomoći Ministarstva rudarstva i energetike
Radovi teku prema unapred dogovorenim rokokovima.  Predviđeno je da toplana počne sa radom u oktobru ove godine.

Senada Kalić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here