Švedska je, na godinu dana, novi predsedavajući Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, a u fokusu predsedavanja, kako je najavljeno u Stokholmu, biće jačanje bezbednosti i demokratije.

Ministarka inostranih poslova Švedske An Linde uoči preuzimanja predsedavanja OEBS-u najavila je da će Švedska raditi na jačanju bezbednosti i demokratije u Evropi i neposrednom okruženju, sa fokusom na ljudskim pravima, demokratiju i vladavinu zakona.
Zamenik šefa švedske diplomatije, sredinom jula, na sednici Stalnog saveta OEBS, Robert Ridberg ukazao je da Švedska preuzima predsedavanja u izazovno vreme, što zahteva fokusiranje na osnove na koje se oslanja ta organizacija, a to su evropski bezbednosni poredak, sveobuhvatni koncept bezbedosti I nastavak napora na rešavanju konflikata na području OEBS.
Podsećajući na Helsinšku povelju iz 1975. godine, Ridberg je, tada, rekao da “evropski bezbednosni poredak – teritorijalni integritet, uzdržavanje od pretnje ili upotrebe sile i podržavanje prava svake države da bira svoj spoljni i bezbednosni aranžman – predstavlja ključni interes bezbednosne politike za njegovu zemlju, a to je, dodaje i u interesu OEBS-a”.
Kazao je da će Švedski moto predsedavanja biti “moramo da se vratimo na osnove” i osnovne zadatke OEBS, podsećajući zemlje članice da je krajnje vreme da se poštuju zajednička opredeljenja iz Helsinške i Pariske povelje.
Švedska je preuzela predsedavanje od Albanije, a predsedavajuću trojku čini još budući predsedavajući, Poljska.

Izvor: RTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here