Švicarska je na putu da se pridruži Francuskoj, Austriji i Belgiji nakon referenduma o zabrani nošenja burke i nikaba na javnim mjestima.
Prebrojano je 99 posto glasova, a 51,5 posto Švicaraca glasalo je za zabranu pokrivanja lica na ulici, u trgovinama i restoranima. Prekrivanje lica i dalje će biti dozvoljeno na mjestima gdje se obavlja molitva.
Pokrivanje lica iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga također je izuzeto od zabrane, što znači da novi zakon neće utjecati na nošenje maske za lice zbog pandemije Covid-19.
Muslimanske grupe kritizirale su zabranu.
“Ovo je očito napad na muslimansku zajednicu u Švicarskoj. Ovdje se žele još više stigmatizirati i marginalizirati muslimani”, rekla je Ines Al Shikh, članica Les Foulards Violets, muslimanskog feminističkog udruženja.
Savez hotelijera i turističkih profesionalaca iz regija Berna i Ženeve također se suprostavio zabrani na osnovu toga što će smanjiti broj posjetilaca iz arapskih zemalja.
“Zabrana burke štetila bi našoj reputaciji otvorene i tolerantne turističke destinacije”, rekla je Nicole Brändle Schlegel iz organizacije HotellerieSuisse.
Pristalice zabrane tvrde da se inicijativom također namjeravalo zabraniti nošenje maske i fudbalskim huliganima i nasilnim demonstrantima te da se u tekstu referenduma izričito ne spominje islam ili riječi nikab ili burka.

Njihova kampanja je, međutim, referendum postavila kao presudu o ulozi islama u javnom životu.
Inicijativu koja stoji iza referenduma pokrenuo je 2016. godine Egerkingenski komitet, udruženje koje je također potaknulo i referendum o zabrani gradnje novih minareta 2009. godine i koje ima veze s populističkom desničarskom Švicarskom narodnom strankom.
Na plakatima kampanje za referendum nalazi se žena s nikabom i sunčanim naočalama uz slogan: “Stop ekstremizmu! Da, za zabranu”.
Video na web stranici švicarske vlade na kojem su predstavljeni argumenti u prilog zabrani sugerišu da vjerski velovi poput burke ili nikaba simboliziraju ugnjetavanje žene i nisu primjereni njihovom društvu.
Kantoni Ticino i St. Gallen već imaju lokalne zabrane pokrivanja lica. Tri druga kantona odbila su takve prijedloge. Pokrivanje lica na protestima i sportskim događajima također je već zabranjeno u 15 od 26 švicarskih kantona.
Muslimani čine oko pet posto švicarske populacije od 8,6 miliona, ili oko 390.000 ljudi, od kojih je većina porijeklom iz Turske, Bosne i Hercegovine i Kosova.
Ishod referenduma znači da će Švicarska slijediti Francusku, koja je zabranila nošenje nikaba na javnom mjestu 2011. godine. Puna ili djelomična zabrana prekrivanja lica u javnosti postoji još i u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Danskoj i Holandiji.
Izvor: Klix.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here