Imunolog Srđa Janković izjavio je da uvođenje restriktivnijih mera “dolazi u obzir” ukoliko ne budu dale rezultate nove epidemiološke mere koje se od danas primenjuju prvenstveno u Beogradu.

On je za televiziju Pink rekao da je suština poslednjih odluka Kriznog štaba za suzbijanje epidemije da mere budu pojačane dozom zakonske obaveze i kontrolom.

Najavio je da će eventualno ograničavanje rada noćnih klubova i kafića biti razmatrano na sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

– Sve vreme smo znali da epidemija nije gotova, bez obzira što smo se s pravom nadali da ćemo tokom leta imati nula slučajeva. Mi se sada nalazimo u drugom naletu prve faze i trenutno smo u četvrtoj nedelji toga, po modelima možemo očekivati da takav talas traje šest do osam nedelja – kazao je Janković.

“Ne zastupam ideju dopuštanja zaražavanje”

Po njegovim rečima, u Srbiji je prethodnih dana više mladih koji su se zarazili što kako je rekao, oslikava i mehanizam zaražavanja.

Pojašnjava da je više mladih ljudi koji su zaraženi, da je rizik od komplikacija kod njih manji nego kod starijeg stanovništva, ali da svako može da ima “Ahilovu petu”, a da to i ne zna.

Upitan da prokomentariše izjavu svoh kolege iz Kriznog štaba pulmologa Branislava Nestorovića “da je sada pravi trenutak da se zarazimo jer je virus slabiji”, Janković kaže da on tako nešto ne bi mogao da predloži.

– To je s jedne strane dobro jer mladi nisu najrizičnija grupa, ali u svakoj grupi ima osoba koje su osetljive, a da to ne i znaju. Zato ne bih stao iza ideje da treba dopustiti zaražavanje u ime bržeg sticanja kolektvnog imuniteta tako ćemo razbuktati epidemiju i dobiti veći pritisak na zdravstveni sistem. Prečicom ići do kolektivnog imuniteta nije svrsishodno – ocenio je imunolog.

Dodao je da je struka iznenađena vremenskim okvirom u kom se dogodio novi nalet epidemije.

– Nismo ga još očekivali jer UV zraci i visoka temperatura donekle odmažu virusu, letnje vreme usporava prenošenje, i epidemija je jenjavala pa smo očekivali da će ići prirodnim tokom ali kao što vidimo, nije Srbija jedina zemlja koja ima drugi deo prvog talasa – dodao je Janković.

Blic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here