Marginalizovana, obespravljena, gurnuta u ćošak, žena je decenijama bila žrtva društva i tradicije, kao i sopstvenih vjerovanja u nedostatak vlastite vrijednosti. Živjela je život nesvjesna sopstvenih potencijala i mogućnosti, čekajuci da je neko drugi izbavi iz tog stanja, kazala je predsjednica Foruma žena Bošnjačke stranke, Kenana Strujić Harbić.

“Na sreću, svjedoci smo da zadnjih godina jačaju demokratski procesi širom svijeta, koji ženi vraćaju vrijednost, te je uključuju u brojne društveno-političke tokove, nudeći joj mogućnost da izađe iz sjene i kreira promjenu, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

Činjenica je da je žena temelj društva i njegova pokretačka snaga. Žena je izuzetno snažna i sposobna za različite izazove, makar i ne bila svjesna toga. Obnašajući uloge majke, supruge, snahe, prijateljice, komšinice, žene su stoljećima zapravo bile odgajateljice budućih genarcija, diplomate u nezgodnim porodičnim odnosima, menadžerice, psiholozi i PR-ovi u komšijskim odnosima”, kazala je ona.

Kako je kazala Strujić Harbić, ovo je važno osvijestiti jer se uloga žene u porodici i društvu (ne)svjesno minimizirala, pa su žene izgubile osjećaj za sopstveni potencijal, kojeg je mnogo.

“Isključivši puku fizičku snagu, danas bi bilo nepravedno reći da su žene slabiji pol. Ako se osvrnemo oko sebe, ugledat ćemo masu sjajnih žena, koje vješto balansiraju brojnim životnim izazovima, nerijetko se bolje noseći sa istima od muškaraca. Uglavnom su žene zadnjih godina počele da osvjesćuju svoje sposobnosti i da se bore za svoja prava. Postaju pokretačice brojnih društvenih promjena, aktivistice na različitim poljima, borci protiv različitih vidova diskriminacije i nasilja.

Žene polako otkrivaju svoje snage i prevazilaze sopstvene slabosti, pa im treba pomoći na tom putu. Mi istinski vjerujemo u snagu i potencijal žene, u njenu temeljnu vrijednost! Baš zbog toga smatramo da je od izuzetnog značaja da žene izađu na izbore, te da se aktivnije uključe u sve društveno-političke tokove. Žene su kreatori promjena, od mikro nivoa – porodice, do makro nivoa – države u kojoj žive! Naša država ima veliki broj obrazovanih, kreativnih, sposobnih i ambicioznih žena koje mogu dati značajan doprinos u kulturnom, ekonomskom i političkom razvoju zajednice”, navodi se u saopštenju.

Ne negirajući intelektualno-logičku dimenziju, ako je rekla, treba istaći kako prava moć žene leži u njenoj mudrosti i intuiciji, koja joj omogućava da osjeti kada i kako pristupiti određenom problemu i riješiti ga na najbolji mogući način. Pri tom, žena zbog urođene sposobnosti empatije, nastoji održati zdravu komunikaciju i funkcionalne odnose sa svima. Kada im se pruži prilika da razviju potrebne vještine i steknu profesionalno samopouzdanje, sjajno napreduju u različitim oblastima.

“Sposobnost žene da bude nositeljica promjene leži i u činjenici da je sama dovoljno trpjela, kao takva svjesna je svega što treba mijenjati u lokalnim zajednicama, šta treba zadržati, šta reformisati i slično.

Sada je prilika da krenemo skupa u promjene koje želimo vidjeti. Dosta smo čekale da se stvari promijene, sada je vrijeme da aktivno krenemo u izgradnju promjene. Da same budemo promjena koju želimo da vidimo! Vrijeme je da same utječemo na stvari koje određuju našu budućnost. Zajedno možemo učiniti mnogo više nego pojedinačno! Promijeni se – promijeni sve! Ti to možeš! Ti to trebaš! Tako je ispravno!”, zaključuje se u saop’enju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here