Cene nafte su ojačale jutros na azijskom trgovanju, jer je slabljenje dolara neutralisalo rast zabrinutosti da će nove blokade, uvedene u brojnim zemljama s ciljem suzbijanja zaraze kovid-19, potkopati tražnju za gorivom.
Fjučersi nafte Brent za isporuku u martu porasli su za 32 centa ili 0,6 odsto, na 55,73 dolara za barel na trgovanju do 7:29 časova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta za martovsku dostavu trgovana za 52,62 dolara po barelu, za 35 centi ili 0,7 procenata skuplje, prenosi Rojters.
Naniže revidirani izgledi globalne potražnje Međunarodne agencije za energetiku (IEA) i obnovljena strahovanja od usporavanja kineske tražnje zbog novih sojeva korona virusa drže cene nafte pod pritiskom“, naveli su analitičari Siti banke u belešci za klijente.
Ipak, kako su dodali, prekidi u proizvodnji u Libiji i Kazahstanu, zajedno sa ograničenjem pumpanja grupe zemalja OPEK+ i slabiji američki dolar pružaju podršku tržišnom raspoloženju.
Na libijskom naftnom polju Vaha obnovljena je proizvodnja nakon popravke cevovoda, dok je na kazahstanskom ogromnom polju Tengiz došlo do obustave pumpanja zbog problema sa snabdevanjem električnom energijom od 17. januara.
Kina je danas izvestila o povećanju broja novih slučajeva kovida-19, dovodeći u pitanje izglede za oporavak potražnje u toj zemlji, koja je najveći svetski potrošač energije i glavni stub globalne potrošnje “crnog zlata”.
Cene su prošlog petka bile pod dodatnim pritiskom nakon što su podaci američke Uprave za energetske informacije pokazali da su zalihe sirove nafte neočekivano porasle za 4,4 miliona barela u sedmici do 15. januara, nasuprot očekivanjima tržišnih analitičara da će pasti za 1,2 miliona barela.
Broj naftnih i gasnih bušotina američkih energetskih kompanija povećan je devetu nedelju zaredom u sedmici do 22. januara, ali je i dalje za 52 procenta manji u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci kompanije Bejker Hjuz.
Proteklih nedelja, izvesnu podršku cenama pružilo je dodatno smanjenje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku ovog energenta.
Istovremeno, investitori pomno prate nastavak pregovora izmedu Sjedinjenih Država i Irana o nuklearnom sporazumu, koji bi mogli da rezultiraju ukidanjem sankcija Vašingtona na izvoz iranske nafte, što bi podiglo ponudu.
Indonezija je u nedelju saopštila da je njena obalska straža zaplenila brodove MT Hors pod iranskom zastavom i MT Freja pod panamskom zastavom zbog sumnje da ilegalno prevoze gorivo kroz teritorijalne vode te zemlje.

Izvor. Tanjug
Foto: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here