Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je da će do kraja godine početi gradnja Nuklearnog centra u Srbiji koji će biti namenjen za industriju i dijagnostiku i lečenje onkoloških bolesti.
Popović je na TV Prva rekao da je reč o Centru sa najsavremenijim tehnologijama koje će se koristiti u oblasti medicine i industrije, a gradiće se u saradnji sa Rusijom.
“U Srbiji i u nekim drugim zemljama u regionu povećan je broj onlokoških bolesti, kancer je svuda oko nas, a Srbija želi da uhvati korak sa najsavremenijim zemljama u razvoju nuklearnih tehnologija za medicinu, za dijagnostiku i lečenje pacijenata sa onkološkim obolenjima”, rekao je Popović.
Kada je reč o industriji, Popović kaže da će Centar imati primenu u proizvodnji poluuprovodnika, pre svega sicilijuma, a da će se koristiti i za dijagnostiku velikih motora, avionskih i železničkih.
Popović navodi da je nuklearni centar potpuno bezbedan, te da nema nikakve veze sa nuklearnim elektranama i ukazao da u Rusiji postoji osam takvih centara, a u Evropi 14.
“To je istraživački reaktor, nije energetski i potpuno je bezbedan, to ima svaki ozbiljniji Univerzitet na Zapadu, ili u Rusiji i Kini”, naveo je Popović.
Ministar je istakao da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske i ministarkom energetike Bugarske i da su oni izrazili želju da budu deo tog projekta.
“Uvozimo 99 odsto svega za dijagnostiku i lečenje bolesnika koji imaju kancer. Mi želimo da to proizvodimo u Srbiji na najsavremenijoj opremi, i po najsavremenijim tehnologijama”, naveo je Popović.
Na pitanje da li će se u narednom periodu graditi nuklearna elektrana u Srbiji, Popović kaže da bi trebalo da imamo nuklearnu elektranu, jer se tako može obezbediti najjeftinija i najčistija elektroenergija.
“To jedino možemo da uradimo preko nuklearnih elektrana, ali to je proces za jedno 15-20 godina”, kaže Popović.

Izvor: Tanjug
Foto: Blic

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here