Portali naklonjeni grupaciji vjerskih i političkih činilaca okupljenih oko SPP, kao i pojedinci iz tog vjersko-političkog konglomerata poput Admira Muratovića već mjesecima aktivno vode kampanju kritikovanja vlasti u gradovima i opštinama u kojima ne učestvuju u vlasti, prije svega u Novom Pazaru i Tutinu. I to smatramo dobrim; dokle god je u politički korektnom i kulturnom maniru, svaka politička kritika je dobrodošla. Nažalost, ova kampanja o kojoj pričamo vrlo često prelazi granicu dobrog ukusa, ali to nije tema ovog teksta, već činjenica da aktivna i kritički orijentisana opozicija doprinosi opštem boljitku i političkom sazrevanju društva.
U prilog SPP-u kao korisnoj opoziciji ide i aktivnost njihovog vođe Muamera Zukorlića u periodu dok ni na koji način nije učestvovao u republičkoj vlasti. Sjetimo se samo priče o autonomiji Sandžaka, glasanja u Srebrenici, nošenja sandžačke zastave i cvijeta Srebrenice na reveru. Njegovu ulogu u podizanju nacionalne svijesti Bošnjaka u tom periodu ne možemo osporiti.

Međutim, s druge strane je očigledna beskorisnost SPP-a u lokalnim zajednicama u kojima vode zajednicu. Prijepoljsku fijasko koaliciju SPP-SNS sa Zindovićem na čelu opštine građani su na izborima već poslali u istoriju. Lokalni SNS se “remontovao” i kao takav ušao u novu koalicionu vlast i “prirodnu koaliciju” sa SDP. Fijasko je ovih dana doživjela i Sjenica, čija su sela bila danima odsječena od svijeta.
Što se tiče učešća u državnoj vlasti, Zukorlić za više od 5 godina kako učestvuje u vlasti, uspjeva samo da svom Univerzitetu omogući dozvolu za rad, iako mu je nadležna komisija prethodno uskratila akreditaciju i da od određenih inspekcijskih i sličnih službi dobije “žmurenje” na jedno ili oba oka kad mu to zatreba. Srebrenica se više ne pominje, autonomija Sandžaka još manje, a od zastava se može vidjeti samo zastava Republike Srbije. Ostala je čuvena i za sva vremena zabilježena i ona strastvena izjava vezana za proteste studenata, “ili ćete vi njih ili će oni vas”.
Ova poslednja izjava izgleda kao nenamerno izrečen moto SPP-a, koji se može primetiti u političkom nastupu onih nekoliko ljudi dovoljno bliskih Zukorliću da imaju dozvolu da koliko-toliko samostalno nastupaju.
Redakcija Sandzak Danas

Broj pregleda:
200

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here