Foto: Grad Novi Pazar

Direktor Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Novom Pazaru dr. Šefadil Spahić demantovao je navode epidemiologa Mithata Eminovića iz Tutina, iznijete u razgovoru za portal A1tv.net.

Spahić je negirao ocjene dr. Eminovića o navodnom daleko većem broju oboljeih i umrlih u Tutinu od zvaničnog broja kojim raspolaže Zavod za javno zdravlje.

Spahić je netačnom ocijenio i izjavu dr. Eminovića o nepostojanju saradnje tutinskog Doma zdravlja i Zavoda.

“ZZJZ Novi Pazar sarađuje sa svim institucijama sa područja na kojima je nadležan, a posebno sa zdravstvenim ustanovama. Nadležni u zdrastvenim ustanovama su menadžeri i menadžerski timovi, i u tom smislu mi sarađujemo sa njima, jer je nemoguće sarađivati sa svima, ali smo otvoreni kao institucija i za takav vid saradnje. Konkretno u datoj situaciji trebalo nam je mjesec dana da ubjedimo epidemiologa Eminović Mithata da radi svoj posao na terenu Tutina. U tom smislu morali smo u pisanoj formi da obavijestimo direktora Doma zdravlja u Tutinu, da bi imenovani počeo raditi svoj posao. Sve vrijeme vanrednog stanja na području Tutina radila je doktorka Selma Redžović Habibović, koja je ispred ZZJZ Novi Pazar nadgledala situaciju, vršila uzorkovanje, anketirala i kontaktirala kontakte.

A posljednje vrijeme na osnovu algoritma koji je prepisao Štab za vanredne situacije Republike Srbije uzorkovanje i testiranje brzim testovima vrše domovi zdravlja, a samo oni koji su pozitivni PSAR testovima vrši Zavod za javno zdravlje. 18.06 Domu zdravlja u Tutinu dato je 30 podloga za PSAR, u tom periodu u Tutinu imalo je od četiri do pet pozitivnih slučajeva, a podloge nismo imali samo jedan dan. Za ovaj period u više navrata kontaktirao sam direktora Kemala Ćorovića, da iznađe mogućnost da se pomenuti epidemiolog uključi u rad Zavoda, nudeći mu i ugovor o djelu, kao naknadna primanja, lično sam ga u više navrata kontaktirao telefonom, što je dotični odbio. Što se tiče broja umrlih postoji baza podataka, na osnovu koje Zavod izvještava javnost i nadležne, a cijenim i njegovu bazu podataka rekla-kazala. Dugo godina je radio kao specijalista na područja Tutina, a radio je samo vakcinacije, pozivam ga i vrata Zavoda su mu otvorena za rad, a ne za politikanstvo”, naveo je Spahić u pisanoj izjavi za portal Sandžak Danas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here