Piše: Nedžad SMAILAGIĆ

“Kijamet koalicija”, kako je u javnosti popularno nazvan politički savez stranaka Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, ipak nije izdržao surovu realnost sandžačke političke scene.

Taj neprirodni savez dveju stranaka suprotnih političkih orijentacija i lidera koji su godinama opstajali na međusobnom antagonizmu, a koji je euforično iz koaicionih redova SDA-SDP proglašavan “bošnjačkim jedinstvom”, po svemu sudeći, doživio je slomovrat.

Oštre kritike iz redova stranke Sulejmana Ugljanina na račun aktuelne politike i funkcionera Ljajićeve partije, prije svega u gradskoj upravi Novog Pazara i Opštoj bolnici u ovom gradu, jedna su od najjasnijih naznaka da kolicija ipak nije uspjela opstati.

Odbijanje Rasima Ljajića da sa Ugljaninom stvara predizborni politički savez, na šta je lider SDA Sandžaka očajnički računao, bio je prvi siguran signal propasti ove koalicije. Očito da je Rasim Ljajić digao ruke od ćorave rabote spašavanja Sulejmana Ugljanina i SDA Sandžaka od sigurnog političkog sunovrata ka kojem ova stranka i njen lider odavno streme.

Potvrda toga je nedavno formirani politički savez lokalnog odbora Ljajićevog SDP-a u Tutinu i grupe građana koju je na izborima predvodio bivši visoki funkcioner SDA Sandžaka Bajro Gegić.

Nakon što je shvatio da neminovno dolazi do definitivnog raspada političkog braka sa Ljajićem, Ugljanin je riješio da zaigra na posljednju kartu svog opstanka u političkom životu – pakt sa Muamerom Zukorlićem.

No, Ugljanin se očito još uvijek potajno nada da bi mogao spasiti politički brak sa Ljajićem, te mu najavom šurovanja sa Zukorlićem šalje poruku: Ili me zadrži kraj sebe ili odoh sa njim.

No, eventualna koalicija sa Zukorrlićevom strankom za Ugljanina i SDA Sandžaka, kako stvari trenutno stoje, jedina je slamka spasa i jedini način kakvog takvog opstanka na vlasti u Sjenici i Tutinu, gdje je do sada SDA Sandžaka imala apsolutnu lokalnu vlast.

Koalicija sa strankom Muamera Zukorlića, za SDA Sandžaka u simboličkom smislu ima posebnu važnost za opstanak ove stranke na vlasti u svom dosadašnjem najjačem uporištu – Tutinu.

Ugljanin je najavu ovog o čemu govorimo sasvim fino upakovao u poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća bošnjačkim partijama “da se na osnovu ostvarenih izbornih rezultata udruže i formiraju zajednički bošnjački blok, obrazuju bošnjački poslanički klub u Skupštini Srbije i stabilne bošnjačke skupštinske većine u sandžačkim gradovima i opštinama”. 

Očito da uspjeh ove političke akrobatike prije svega zavisi od Muamera Zukorlića koji je u ranijim pregovorima sa Ugljaninom uvijek kao minimum minimuma i crvevenu liniju ispod koje neće ići isticao vraćanje jedinstva Islamske zajednice, za čije je cijepanje 2007. godine na najdirektniji način godinama optuživao upravo Sulejmana Ugljanina.

Izvor: Sandzacke.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here