Nastava u novopazarskim školama počeće 1. septembra po modelima koje je predložilo Ministarstvo prosvete osim u “Bratstvu” i Srednjoj medicinskoj školi “Dva heroja”, najavila je danas članica Gradskog veća zadužena za obrazovanje Ulfeta Demčović.

Ona je u izjavi za radio Sto plus rekla da će nastava u “Bratstvu” početi 21. septembra zbog izvođenja radova na rekonstrukciji i nadogradnji te škole, dok će “Dva heroja”, koja je bila privremena kovid bolnica, početi sa radom nedelju dana ranije.

“Sve ostale škole počinju sa radom po planu i modelu koje je propisalo Ministarstvo prosvete. Mi u Novom Pazaru imamo veliki problem jer su nam škole brojne, a imaju malo prostora zbog čega je bilo teško uradili planove nastave. Škole će organizovati nastavu kako bi obezbedile zdravlje učenika i nastavnika, a ukoliko se nešto desi odmah ćemo promeniti model i preći na nastavu na daljinu (online)”, izjavila je Demčović.

Ona je kazala da će Zavod za javno zdravlje dezinfikovati sve škole i obučiti pomoćne radnike na koji način da održavaju higijenu kada se deca vrate u klupe.

“Važnu ulogu će imati i roditelji i nastavnici koji treba decu da nauče da drže distancu, nose maske. Nastavnici će imati obavezu da učionice provetravaju tokom malog odmora i spreče decu da se okupljaju u većim grupama”, dodala je Demčović.

Ona je istakla da je nošenje maske u školi obavezno, da će njihova kupovina biti obaveza roditelja, da je lokalna samouprava obezbedila dovoljno maski za nastavnike, a dezinfekciona sredstva i drugu opremu za škole.

“Učenici mogu na kratko skinuti maske dok slušaju predavanja, ali ih moraju staviti kada odgovaraju. Đacima koji putuju dva do tri kilometra do škole preporučujemo da, umesto korišćenja javnog prevoza, pešače kako bi smanjili rizik od zaraze”, rekla je Demčović.

Izvor: Radiostoplus

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here