Senegalska nevladina organizacija Jamra izabrala je predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana za Ličnost 2020. godine u svijetu, a potpredsjednik te organizacije Mame Mactar Gueye istakao da je Erdogan postao prva osoba izvan Senegala kojoj je dodijeljeno to priznanje, javlja Anadolu Agency (AA)
Jamra je organizacija koja se od 1983. godine bavi promicanjem obrazovanja i islama te aktivnostima na različitim društvenim poljima, a od 2015. godine bira i ličnost godine u svijetu
“Ranije smo birali Senegalce koji su učinili korisne stvari za društvo, a ove godine smo odlučili da tom priznanju damo međunarodni karakter. Analizirajući ko je to u protekloj godini učinio najviše u korist čovječanstva smo došli do četiri ličnosti. Ne bi otkrivao preostala tri imena koja su bila u konkurenciji, ali na ličnost godine smo jednoglasno izabrali Erdogana. On je naš prvi laureat izvan Senegala. Niko od nas 30 u komisiji nije imao prigovor na njegov izbor. Svi smo vidjeli da u svijetu ne postoji niti jedan lider koji tako otvoreno brani islam kao što to radi Erdogan“, kazao je Gueye.
Gueye je u razgovoru s novinarom AA kazao da je Erdogan odlikovan zbog hrabrog stava kojeg je zauzeo nasuprot islamofobije i pojave uvredljivih karikatura poslanika Muhameda, kao i zbog podrške koju pruža svim ugroženim i ugnjetavanim zajednicama.

Ističući kako je turski predsjednik Erdogan uspostavio jake odnose sa afričkim zemljama, a posebno sa Senegalom i to na bazi obostrane koristi, Gueye je kazao kako Erdogan u Africi odnose gradi na temelju jednakosti i u skladu s islamskim vrijednostima, a ne na način kako su to radili kolonizatori koji su afričkim narodima govorili da ne mogu ništa postići bez njih.
“Erdogan nije prešutio ni napade koje je na islam izvodio francuski predsjednik Emmanuel Macron. Erdogan je još jednom stao u prvi red odbrane islamskih vrijednosti i pozvao je na bojkot francuskih proizvoda“, kazao je Gueye.
Gueye je kazao da je i organizacija Jamra 26. oktobra poslala protestno pismo francuskoj ambasadi u Dakaru, a da su 7. novembra u saradnji s drugim nevladinim organizacijama u Senegalu organizirali masovne proteste.
On je kazao da organizacija Jamra želi turskom predsjedniku Erdoganu uručiti i prigodan poklon, ali da još uvijek ne znaju na koji način će to učiniti.
“Najradosniji bismo bili da Erdogan posjeti Senegal i da mu poklom utučimo prilikom velikog svečanog dočeka. Možda nam i turska ambasada može omogućiti odlazak u Ankaru da uručimo poklon predsjedniku Erdoganu ili na kraju krajeva da taj poklon predamo ambasadi u Dakaru. Naravno da bismo najradosniji bili da Erdogan posjeti Senegal“, kazao je Gueye.
Anadolu Agency

Broj pregleda:
73

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here