Nova Varoš – Putari nižu kampade i ivičnjake i za dva meseca završiće deonicu između dva semafora od stadiona do trafostanice na Milanovcu. Na trasi 30 radnika, žale se i vozači i građevinci, a sezona odmiče.

Na deonici iznad stadiona putarima u pomoć pritekla pumpa za beton, foto: D.Gagričić

Deonica na kojoj se, uz semafor, vozi jednom trakom, od stadiona do trafostanice, biće završena za dva meseca – asfaltiraće se kolovoz i pešačka staza, uraditi drenaže i rasveta. Semafor se polovinom novembra seli na Milanovac i deo trase iznad Mahale.

Ovo je jutrošnji raport Sabahudina Кozica, direktora pogona užičkih „Puteva“ u Prijepolju, sa gradilišta deonice zlatarskog puta od magistrale na Branoševcu prema Babića Brdu.

Danas su u kalendaru Makivije i gotovo polovina avgusta. Uveliko je odmakla građevinska sezona i nema šansi da se ove godine okončaju radovi na kilometar dugoj deonici, koja je zbog nespremnosti opštine Nova Varoš preskočena pre desetak godina tokom rakonstrukcije regionalnog puta Aljinovići – Nova Varoš sredstvima Evropske banke za reazvoj.

Direktor Кozica najavljuje pojačanje u ljudstvu i mehanizaciji, ali to neće bitno uticati na tempo radova zbog prirode posla i složenih betonsko-armiračkih poslova u krivinama i na strmom terenu iznad grada. Učinak u drugom delu građevinske sezone zavisiće i od vremenskih prilika i kad će stići sneg.

„Angažovano je tridesetak radnika i završeno 12 kampada od po 23,5 metra, a preostalo ih je još pet na ovoj deonici i tri iznad Mahale“, ističe Admir Purković, inžinjer na gradilištu. „Danas smo prvi puta angažovali pumpu za beton, koja ubrzava posao i omogućuje da nema zastoja u saobraćaju zbog istovara betona“.

Vozači se žale na čekanje na semaforu ili zbog rada i kretanja bagera i kamiona izvođača, a putari, pak, da im muke zadaju nedisciplinovani vozači. Pojedinci, kažu, ne poštuju crveno svetlo na semaforu, pa dolazi do „čepova“ na trasi i vozači bes iskaljuju na građevincima. Zato i mole za razumevanje i strpljenje za dva meseca kada će se ukloniti semafor sa maksimalno dozvoljene dužine. One koji galame navodno zbog „odugovlačenja radova i nepoštovanja rokova“ upućuju da traže odgovor na drugoj strani, pre svega kod investitora („Puteva Srbije“) i da se se žale onima kloji su im obećavali rokove…

Mršava sezona

Gradilište na zlatarskom putu je trenutno jedino u novovaroškoj opštini, mada putari očekuju i angažovanje na asfaltiranju dve denice u Beloj Reci i Negbini.

Prijepoljski putari su angažovani i na dva gradilišta:

graničnom prelazu Gostun i gradnji puta u pribojskom selu Brezna.

Zlatarinfo i PP Media

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here