Selma Purić je 25-godišnja Travničanka koja je rođena bez obje noge, ali je to nije sputavalo da hrabro i odlučno korača kroz život.
Danas, ova hrabra djevojka koristi obje natkoljene proteze i završava master studij arhitekture na Fakultetu za tehničke studije na Univerziteta u Travniku te aktivno trenira i uživa u svemu onome što joj život pruža.
Svoje prve proteze dobila je sa pet godina zahvaljujući roditeljima i dobrim ljudima koji su joj pomogli.
Rasla u zdravoj sredini
“Mogu reći da sam čitav svoj život rasla u zdravoj sredini, sa puno podrške i razumijevanja, ali kao i svaki drugi čovjek na ovom svijetu, tako sam i ja nailazila na razne situacije i na razna mišljenja drugih ljudi. Imam veliku sreću što sam imala podršku i razumijevanje od svoje porodice, roditelja i sestre, tako da sam zajedno sa njima odrastala u jaku i samouvjerenu osobu kakva i jesam danas. U mom djetinjstvu je bilo i uspona i padova, ali sam iz svakog pada naučila da ustanem mnogo jača i da svaki naredni pad dočekam spremnije i hrabrije”, kaže Selma Purić.
Prema njenim riječima, tokom školovanja društvo ju je veoma dobro prihvatilo, a učitelji, nastavnici, profesori i svi ostali uposlenici škola koje je pohađala bili su puni razumijevanja.
“Oni su bili uz mene i nikada nisu dozvoljavali da se osjećam drugačije od ostalih učenika, tako da zahvaljujući svima njima nisam imala toliko neugodnih situacija. Sve to je uticalo da ja tokom školovanja i tog kritičnog perioda za svakog tinejdžera sazrijem u samouvjerenu osobu, koja u potpunosti prihvata da je osoba sa invaliditetom”, ističe sagovornica.
Nikada se ne predaje
Dodaje da je počela trenirati 2020. godine za vrijeme lockdowna koji je zadesio čitav svijet zbog pandemije korona virusa.
“Razlog je što smo u lockdownu svi bili zatvoreni u kući. Mišići su mi počeli da slabe i zato sam odlučila da se pokrenem i učinim nešto za sebe, da ne budem neko ko u budućnosti neće moći nositi ni ove proteze, koje mi omogućavaju osnovne stvari. Javila sam se treneru Nedimu Babiću iz Sarajeva za nekoliko savjeta oko vježbi i nakon toga je započeta ova čitava priča”, govori ova ambiciozna djevojka.

Zbog nepristupačnosti teretana u njenom rodnom gradu, sada nekoliko puta sedmično dolazi na treninge iz Travnika u Sarajevo.
Treninzima ne jačam samo svoje tijelo, već i svoj um, kaže Purić (Ustupljeno Al Jazeeri)
“Čitav svoj život borim se da ne odustajem, da svaki dan iskoristim najbolje što mogu i da se nikada ne predajem. Po prirodi sam pozitivna osoba, osoba koja iz sveg lošeg uvijek izvuče ono najbolje i najpozitivnije, ali motivaciju najviše crpim iz svoje porodice i prijatelja koji su uvijek tu za mene i daju mi podršku u svemu. Sve ovo radim najviše zbog sebe i svog zdravlja, želim da sebi olakšam kretanje sa ovim protezama, i naravno, nije sve u fizičkoj snazi, već i u psihičkoj. Treninzima ne jačam samo svoje tijelo, već i svoj um, što ja smatram da je danas i u ovom svijetu u kojem živimo, najbitnije”, priča ova hrabra Travničanka.

Postala motivacija i inspiracija
Napominje da njen trening, kao i svaki, sadrži neke manje i više zahtjevne vježbe.
“Na početku mi je bilo teže da odradim trening, ali sa vremenom je to postajalo sve lakše i lakše. Sve ovisi o intenzitetu vježbi i o vremenu trajanja treninga, ali ja sam osoba koja uvijek pronađe način da sebi olakša maksimalno koliko je to moguće i da odradim to na najbolji mogući način”, naglašava Selma Purić.
Navodi da je ubrzo dobila pozive od ženske reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci i od Plivačkog kluba “Spid” koje je sa velikim zadovoljstvom prihvatila.
“Uvijek sam imala veliku želju da se bavim nekim sportom i bila sam presretna kada su me pozvali. Od prvog dana kada sam počela da treniram sa trenerom Nedimom Babićem nisam mogla ni zamisliti da će se sve ovo pokrenuti i da će ljudi čuti moju priču, te da ću postati mnogim ljudima motivacija i inspiracija. Na meni je da se borim i da se dokazujem u sva tri sporta, da dajem svoj maksimum i da jednog dana predstavljam Bosnu i Hercegovinu na paraolimpijadi”, kaže sagovornica.
Ništa nije nemoguće
Osvrnula se i na položaj osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.
Mlada Travničanka ruši sve predrasude (Ustupljeno Al Jazeeri)
“Nažalost, u Bosni i Hercegovini mnoge stvari nisu omogućene za osobe sa invaliditetom, a svi vrlo dobro znamo kako je to u svijetu, gdje svaka škola ima od prijevoza, vannastavnih aktivnosti i mnogo čega drugog obezbijeđeno. Moji roditelji su bili primorani da napuštaju svoje radno mjesto kako bi mene dovezli do škole, jer nijedan gradski prijevoz u Travniku nisam mogla koristiti kao invalidna osoba. Obrazovne ustanove koje sam pohađala su iz svog budžeta omogućavali meni lakši pristup školama, jer naše ustanove, nažalost, nisu prilagođene invalidnim osobama. Ovo je tema o kojoj bi se moglo diskutovati danima, ali situacija je takva kakva jeste, na nama je jedino da se borimo sa svim ovim i ne odustajemo”, govori ova inspirativna djevojka .
Kako kaže, najbitnije joj je da šta god da zacrta da to i ostvari u životu.
“Glavni cilj mi je da završim fakultet i da se ne prestanem baviti sportom, koji mi je trenutno najpotrebniji da bih mogla nastaviti koristiti proteze koje su poprilično teške. I ono najvažnije jeste da svakodnevno motivišem druge ljude da ne odustaju od svojih snova, jer ništa nije nemoguće samo ako to iskreno želimo”, tvrdi mlada Travničanka koja ruši sve predrasude.
Na kraju dodaje da je upoznala mnogo osoba sa invaliditetom za koje smatra da imaju puno prostora za napredovanje i učenje jedni od drugih.
“Poruka bi bila, da svaka osoba na ovoj planeti zemlji može nešto postići i uraditi, samo i jedino ako to istinski želi. Za neke stvari ne treba mnogo, a najbolje je krenuti od sitnica. Mala promjena, veliki napredak. Najbitnije je imati neki cilj”, zaključuje Selma Purić.

IZVOR : AL JAZEERA
Foto Ustupljeno Al Jazeeri

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here