Sve četiri parlamentarne stranke koje su zastupljene u Skupštini Srbije trebalo bi da će sačinjavati novu vladu. Uz Dačićev SPS u novu vladu premijerke Ane Brnabić ući će i SPAS, stranka čuvenog vaterpoliste Aleksandra Šapića, dok SDPS Rasima Ljajića zadržava isto ministarstvo, ali na njegovom čelu neće biti Rasim Ljajić kako je i on sam ranije potvrdio. Na tom mjestu naslijediće ga jedan od najbližih saradnika i funkcionera SDPS-a.

Što se Sandžaka tiče jedino stranka Rasima Ljajića dobija ministarsko mjesto i mjesta državnih sekretara, dok će stranka Muamera Zukorlića ostati bez ijednog ministarstva, iako je Zukorlić više puta naglašavao da očekuje poziv i visoko mjesto u novoj vladi.

Za sutra u podne zakazana je sjednica Predsjedništva Vučićevog SNS-a, a kako piše beogradski listi Danas, trebalo bi da aktuelna premijerka Ana Brnabić saopći imena novih ministara, ali i da objavi koje će još stranke ući u vladu kao koalicioni partneri SNS-a.

Spekuliše se da će SPAS Aleksandra Šapića biti najveće osvježenje u novoj vladi i da će dobiti jedno ministarsko mjesto. U prilog te tvrdnje uzima se način na koji je 8. septembra konstituisan lokalni parlament općine Novi Beograd.

Tada je lider SPAS-a i dosadašnji predsjednik općine postao predsjednik lokalne Skupštine jednoglasno. Za njega je glasalo 48 od ukupno 49 odbornika, što znači i oni izabrani s liste SNS-a, kao i s liste SPS-a. Saradnja na lokalu se uzima kao važan znak da li stranka ulazi u vladajuću koaliciju na državnom nivou. Ako Šapić dobije jedno ministarstvo, socijalisti Ivice Dačića trebalo bi da dobiju dva – jedno za samog Dačića i drugo iz resora energetike za Aleksandra Antića.

Nakon izbora koji su u junu održani u Srbiji uz zastupnike liste Vučićevog SNS-a, koji su uzeli ogromne dvije trećine mjesta u parlamentu, i zastupnika nacionalnih manjina prisutni su samo SPS i stranka SPAS.

Izvjesno je da će u Vladi biti više žena, ali i ministarstava. Kada je predsjednik Aleksandar Vučić dao mandat za sastav Vlade Ani Brnabić, predložio je i da 50 odsto ministarskih mjesta ide damama, kao i da se formiraju dva nova resora – za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i za brigu o porodici, decu i demografiju.


Broj pregleda:
520

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here