U Stranci demokratske akcije Sandžaka smatraju da aktuelni nazivi ustanova u Novom Pazaru ne odražavaju identitet građana koji u ovom gradu žive, te da se takva situacija sa nazivima ustanova i obrazovnih institucija mora promijeniti. Na tu temu govorila je odbornica u Skupštini Novog Pazara, Saima Brunčević.
“Ogranak SDA Sandžaka za Novi Pazar smatra da aktuelne nazive ovih ustanova treba revidirati i prilagoditi identitetu Novog Pazara i njegovih građana. U Novom Pazaru imamo škole koje nose nazive po Stefanu Nemanji, Vuku Karadžiću i Rastku Nemanjiću, odnosno Svetom Savi i drugim imenima iz srpske istorije i kulture, dok su vrlo rijetka imena iz bošnjačke odnosno sandžačke baštine. Shodno tome nisu usaglašeni ni sa nacionalnom strukturom stanovništva grada. Naš je cilj da se i kroz nazive javnih institucija Novi Pazar prepozna i pozicionira kao centar Sandžaka, kao sandžački grad, kao sredina sa bogatom istorijom ali i kao mjesto koje i kroz nazivi javnih ustanova naglašava svoje antifašističko opredjeljenje i distanciranje od, za bošnjake spornih istorijskih ličnosti”, rekla je Brunčević.
Istaknuto je da će odbornici te stranke nastaviti da insistiraju kako bi oni koji donose odluke o tako važnim pitanjima, napravili promjene, te da Novi Pazar kroz nazive ustanova odražava ono što jeste i što će biti, zaključila je ona.
A. N.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here