Kako je danas saopšteno, poslanička grupa Ujedinjena dolina–SDA Sandžaka neće podržati Kodeks ponašanja narodnih poslanika zato što sadrži pojedine problematične odredbe i predstavlja dokumenat kojim se pokušava sužiti sloboda izražavanja narodnih poslanika, pre svega poslanika iz redova poslaničke grupe „Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka“, kako se navodi, jedine parlamentarne opozicije, rekao je juče tokom rasprave o kodeksu, narodni poslanik Mirsad Hodžić.
„Usvajanje ovakvog kodeksa predstavlja još jedno sredstvo uspostavljanja apsolutne kontrole nad javno izgovorenoj riječi. Ovakav način ograničavanja slobode izražavanja je štetan po parlamentarizam.“ naglasio je Hodžić.
On je naglasio da nisu protiv usvajanja univerzalnih pravila koja, kako se kaže u nacrtu, imaju za cilj poštovanje načela poštenja, transparentnosti, istine, nepristranosti i odgovornosti u obavljanju funkcije narodnih poslanika.
’’Mi smo protiv onih normi u ovom Kodeksu koji urušavaju slobodu govora narodnog poslanika, onih normi koje će ovaj Kodeks odnosno parlament pretvoriti u političkisud i političko suđenje protiv narodnih poslanika drugačijeg mišljenja. I to politički sud koji ne predviđa ni pravo žalbe na presude. Ograničenje slobode govora narodnih poslanika,po nama, je najveća šteta koja se može nanijeti parlamentarizmu.“ upozorio je Hodžić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here