Počeo je program „Moja prva plata“, koji ima za cilj da podstakne zapošljavanje mladih i pruži podršku privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, izjavio je da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno oko 106.000 mlađih od 30 godina,od kojih 63.000 ispunjava uslove za konkurisanje na ovaj program.

Za ovaj program se mladi mogu do početka oktobra ove godine prijavljivati na evidenciju. Država obezbeđuje svakom sa srednjom školom 20.000 dinara, a sa završenim fakultetom 24.000 dinara mesečno tokom devet meseci, a za 10.000 učesnika programa predviđena je i praksa.

Martinović je objasnio i razliku između ovog i programa Stručna praksa, koji već tradicionalno sprovodi Nacionalna služba “Kod novog programa mladi mogu da se osposobljavaju i oblastima koje ne spadaju u njihovu struku”, ističe.

Danas je počeo da teče rok za prijavljivanje poslodavaca za program “Moja prva plata” i traje do 25. Septembra, a prijave su već počele da stižu. Direktor NSZ kaže da že prednost imati poslodavci iz devastiranih opština i iz privatnog sektora i da će, ukoliko bude potrebe biti uključen i javni sektor.

“Vodićemo računa da na najbolji način povežemo poslodavce i kandidate, kako bi svi imali jednake šanse. Mladi sa evidencije mogu da se prijavljuju tokom prve polovine oktobra, a do kraja tog meseca biće završena i selekcija i njihovo povezivanje sa kompanijama. Zaključivanje prvih ugovora planirano je početkom novembra i sve će biti završeno do početka decembra ove godine”, objašnjava Zoran Martinović.

Sve o programu i uslovima prijavljivanja može se naći na sajtu www.mojaprvaplata.gov.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here