Na dnevnom redu skupštine Republike Srbije našli su se izvještaji Zaštitnika građana za 2019. godinu, izvještaj Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, izvještaj Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti za 2019. godinu i izvještaj o radu Državne revizorske institucije za 2019. godinu.
Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir osvrnuo se na niz gorućih problema u Sandžaku, posebno komentarišući rad Državne revizorske institucije, istakavši da je ona jako važna, posebno za one građane koji dolaze iz unutrašnjosti.
“Što se tiče državne revizorske institucije, ona je također jako bitna, a posebno za nas koji sada dolazimo kao građani ove zemlje iz unutrašnjosti, jer birokratija je jedno a život je drugo. To mislim u diskusijama svih poslanika koji dolaze, kako se to kolokvijalno kaže, iz unutrašnjosti, vidjet ćemo neka odstupanja i neprimjenjivost. Zakon treba da nam uredi život i da ga učini funkcionalnijim, ali zakon koji nije primjenjiv i koji ne možemo da sprovedemo u djelo jednostavno treba pod hitno mijenjati. Zato smo mi plaćeni ovdje od strane građana, ali zato ste i vi izabrani i zato jednom sinergijom moramo obezbijediti da se problemi o kojima su neke kolege govorile i sigurno će govoriti više ne dešavaju”, kazao je Tandir.

Uslijedilo pitanje i predsjedniku Državne revizorske institucije zašto niko nije punih sedam godina dolazio u kontrolu lokalnoj samoupravi Sjenica i kada je bila kontrola u opštini Tutin?
“Prethodnih mjeseci vršila se revizija pravilnosti poslovanja u opštini Sjenica u dijelu koji se odnosi na Javne nabavke za 2018/19 godinu, kao i za rashode za zaposlene za 2019. godinu. U nacrtu izvještaja DRI navodi se da je za period ‘18/19 u opštini Sjenica potrošeno suprotno zakonu o Javnim nabavkama najmanje 262 miliona dinara. Također, ono što ja imam od podataka jeste da je dug Sjenice negdje oko 650 miliona dinara, što je 60% budžeta te opštine. E sada ja pitam vas kao državnog revizora kako se dozvolilo da taj dug toliko naraste? Ko je bio nadležan da prati tu situaciju, da li ministarstvo finansija, da li vi?
Sad vi da ste predsjednik opštine, šta vi možete uraditi sa tolikim dugom? Dok servisirate sve te dugove, dok napravite reprograme, vama će jedan mandat proći. Šta je susština? Pa da spriječimo stvari da ih ne bismo poslije morali liječiti. I da mi odgovorite zašto 7 godina nije bila kontrola koliko ja imam podatke u lokalnoj samoupravi Sjenica i kada je bila kontrola u opštini Tutin? Dakle, šta ste preduzeli, jer mi imamo izjave nekih funkcionera u Novom Pazaru koji kažu da je sve to po zakonu rađeno, da tu nema ništa sporno, pa me zanimaju ti odgovori, a ja mislim da sam ih postavio vrlo jasno”, rekao je Tandir.
Izvor: SANA

Broj pregleda:
20

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here