U naredne dve nedelje biti puštena prva serija vakcine protiv koronavirusa, a prvi koji će je primiti biće ljudi iz rizičnih grupa, izjavio je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško na brifingu o prvoj registrovanoj vakcini.

“Danas je u toku kontrola kvaliteta. U naredne dve nedelje biće proizvedena prva serija leka koja će biti isporučena za (vakcinaciju) zdravstvenih radnika iz rizične grupe“, rekao je Muraško.

Kako javlja Sputnjik, on je naglasio da će vakcinacija protiv koronavirusa biti dobrovoljna za sve, uključujući i za lekare.

Muraško je najavio da će “proizvodnja vakcine protiv kovida prvenstveno biti orijentisana na unutrašnje tržište, jer moramo da pokrijemo potrebe naših građana“.

On predložio da se vakcina proizvodi i u inostranstvu i naveo da su trenutno u toku pregovori o tome.

Ukoliko bude postojala dovoljna količina leka za unutrašnje tržište, on će se nuditi u inostranstvu, poručio je Muraško.

Takođe je objasnio da je platforma na kojoj je napravljena vakcina protiv koronavirusa dobro proučena, pa je stvaranje na ovaj način najsigurniji put.

“Ta vakcina je već dobro poznata i proučena kao platforma i na njoj su već postojala i pretklinička i klinička ispitivanja. Zbog toga je to faktički najbezbedniji put, dovoljna količina naučnog znanja“, objasnio je Muraško.

Izvor: FoNet

Foto: Tanjug / Alexander Zemlianichenko Jr/ Russian Direct Investment Fund via AP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here